Cover Image

Sinuciderea din strada Scarlat Vârnav

Publicat de Aurel Băjenaru, 29 Ianuarie 2023
Timp de citire: 3 minute

Tânărul Mihail Leier, comerciant din localitate, fiul cunoscutului mare proprietar din Cobadin, M. Leier, s'a sinucis trägându -și un glonte de revolver în tâmpla dreaptă.

Numitul era bine cunoscut în lumea comercială , unde se bucura de multe simpatii.

Cauzele sinuciderii se datoresc faptului , că obținând un permis de export de turte de rapită cu mari sacrificii băneşti, angajase în acest scop și un vas ; în momentul când urma insă să încarce marfa, guvernul a oprit exportul rapiței; atunci numitul s'a găsit într'o situație disperată întru cât avea angajat în această afacere întreaga lui avere şi întregul lui credit moral şi material.

Dat fiind caracterul său cinstit, el n'a găsit altă eşire onorabilă , decât să-şi pună capăt zilelor.

Parchetul fiind sesizat şi neexistând bănueli, s'a autorizat inmormântarea cadavrului , care va avea loc azi.

° ° °

În jurul unei sinucideri

Societatea, aceasta mare anonima, atat de susceptibila şi umanitará când se agita in colectivitate şi atât de apatică şi egoista, când se reduce la individ- societatea noastră a privit totdeauna faptul sinucigasului ca un act de laşitate , când n'a fost de dementa. Omul proclama aceasta societate pedanta şi intransigenta - nedispunând de viata , pe care nu el şi-a dat-o, n'are drept sa renunte la ea, dupa cum dator e să lupte impotriva vicisitudinilor soartei şi sa le infranga.

De netágáduit , cá o inalta moralá se ascunde in dosul acestui imperativ, menit så formeze şi sa intárească caracterul individului in lupta pentru existenta, care nu se dà mai nici o data in conditiuni de egalitate si nici nu se desfăşura pe un teren, care să asigure intotdea una succesul.

Aceiaşi morala insa, care condamna sinuciderea ca o mişelie, datoare e så o califice drept o bravura, pentru fiinta a carei viaja risca sa fie acoperitä de oprobriu. Si acesta e cazul tanarului Leier, care si-a pus eri capat zilelor printr'un glont mortal. Inalt, frumos si curat, ca un brad acoperit de zapada, descendent al unei familii inconjurată de toata dragostea si stima noastră a tuturor, acest mandru si cinstit fiu al Copadinului, când, din cauza unor afaceri comerciale nenorocite — nu din vina lui , ci prin forta imprejurarilor complexe de astazi- s'a vazut ameninţat de rusine, de o ruşine pe care n'au cunoscut-o pând astazi parintii sai onorabili, atunci el a preferit moartea, unei vieti apasatoare.

Orice s'ar spune , tânărul Leier a sfârşit ca un brav.

CESAR

Dobrogea jună - 19 martie 1922

° ° °

Tanarul despre care este vorba mai sus a fost fiul lui Mihail Leier, emigrant german din Rusia, Plotzk, care obținuse cetățenia română, întemeietor, alaturi de fratele sau Emanuel, a coloniei nemțești din Cobadin care ajunsese la peste 800 de suflete. În imagine piatra de mormânt a fratelui său Emanuel Leier din Cobadin.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

499
Techirghiol
25.04.2024 17:13
Actual: 18° C
Viteza vantului: 2.51 m/s