Cover Image

Statiunile noastre balneare de pe litoralul Nării Negre - 1937

Publicat de Aurel Băjenaru, 8 August 2020
Timp de citire: 4 minute

Constanţa, Mamaia, Carmen Silva, Eforie şi Tekirghiol-sat.

(Se pare ca o data cu dezvoltarea economica a statiunilor alaturate Eforie si Carmen Sylva de la inceputul anilor '30, care aveau sa ofere stabilimente noi cu tot confortul modern, incepe declinul Techirghiolului, aceasta devenind prin consens statiunea balneara a celor cu venituri mici. In ceea ce priveste "autostrada" care se deschidea la inceputul sezonului 1937, bucati din aceasta, alcatuita din piatra cubica, a mai rezistat pana in anii trecuti in Eforie Nord)

Pe acelaş obositor drum dela ducere, am părăsit Balcicul şi m’am indreptat spre Constanta, Mamaia, Eforie, Carmen Silva şi Tekirghioi sat. Peste tot am observat ce se lucrează cu febrilitate pentru pregătirile necesare in vederea deschiderei sezonului balnear.

Frumosul oraş Constanţa, cu străzile sale curate şi excelenta promenadă, intre Cercul militar, Casinou şi Port, scăldat in Iumina sclipitoare a soarelui arzător şl in apele argintii ale mării, se arată ca intotdeauna bine primitor. In oraş mişună tot felul de călători şi turişti străini.

Intre Constanţa şi Mamaia circulă in permanenţă autobuse, fiindcă foarte mulţi vizitatori nu vor să scape ocazia de  vedea cea mai frumoasă plajă marină, cu nisipul fin şi alb ca zapada. Deşi nu eram decat la jumatea a doua din luna Mai, Ia Mamaia am găsit o mulţime de vizitatori, cari se scăldau in mare şi făceau plaje.

Intre Constanţa, Eforie şi Carmen Silva este aproape de terminare o autostrada, care la deschiderea sezonului va permite o circulaţie perfectă intre Constanţa—Carmen Silva şi va inlătura nourii de praf, ce erau ridicaţi pană acuma de maşini şi diferite vehicule.

Carmen Silva şi Eforie sunt de nerecunoscut. Cine n’a fost acolo de 3—4 ani, le va găsi complect schimbate. Vilele noui cresc ca ciupercile după ploaie şi edilii staţiunilor se iau parcă la intrecere in sistematizarea şi infrumseţarea acestor staţiuni maritime≪. Parcuri noui, strazi aliniate şi buleverde frumoase dau statiunilor un aspect cat maiatrăgător şi civilizat.

Carmen Silva, şi mai ales Eforia, sunt statiuni balneare de lux, unde se adună in timpul sezonului elita romanească, precum şi mulţi ceho slovaci şi polonezi.

Numai Tekirghiol-Sat această statiune balneara, renumită prin lacul său minune cu nămolul miraculos, care a redat sănătata la atatea mii de bolnavi de reumatism, tuberculoza osoasa, rahitism, boale de femei etc, a rămas in urmă cu confortul modern şi progresul său urbanistic.

Situat de cealaltă parte a lacului, satul vechi Tekirghiol, această staţiune balneare, are unele inconveniente de comunicaţie.

Ca să ajungi acolo trebue sa mergi ori cu vagon direct, care se ataşează in gara Eforie, ori să mergi 3 kilometri cu birja sau autobusul dela Eforie, pe un drum nisipos, in care se infundă roţile pană Ia butuc şi intr’un nor de praf, care te acopere complect şi te sufocă de tot pană ce ajungi la Tekirghiol-Sat.

Aici de fapt vine numai lume nevoiaşe, bolnavi şi infirmi, cari aşteaptă suprema mantuire dela nămolul miraculos. Majoritatea vizitatorilor din Tekirghiol-Sat o formează membrii diferitelor asociaţii, corporatii,funcţionari mici, asiguraţii şi fimiliile lor. Camerele in casele particulare se inchiriază oct cu preturi mult mai moderate decat la Eforie şi Carmen Silva, iar băile calde de nămol pentru particulari variază intre 40—80 lei de bae.

La Eforie şi Carmen Silva băile calde de nămol sunt mult mai scumpe.

Gazeta Transilvaniei, 17 Iunie 1937

In imagine Vila Speranta din Techirghiol in anii '30.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

466
Techirghiol
19.04.2024 22:36
Actual: 8° C
Viteza vantului: 3.27 m/s