Cover Image

Străjerii de azi — Ostaşii de mâine - Vieaţa de Străjer

Publicat de Aurel Băjenaru, 21 Iulie 2019
Timp de citire: 3 minute

In ziua de 24 Ianuarie c. (1937 n.r.) , M. S. Regele, prin înalt Ordin de zi, a contopit două instituţiuni, una mai veche şi de mare semnificaţie in trecut, Cercetăşia, cu o a doua născută în împrejurările vieţii de astăzi şi sub strălucirea unui ideal , care tinde să regenereze tineretul neamului , Străjeria.

In imaginea : Marele Voevod Mihai, împreună cu comandanţii străjeri la serbarea sădirii pomilor (1937)—dela dreapta: Maior adj. T. Sidovici,  G­ral l. Manolescu, St. Şoimescu, Nissa Cămăraşescu, C­dor adj. P. Fundăţeanu şi D­ra Litzica.

Cele Trei Crisuri, 1937

 

***

Carol al II-lea a conceput "Straja Țării" după modelul Hitlerjugend din Germania Nazistă, inspirându-se și din alte grupuri fasciste precum Balilla din Italia. Acest caracter a devenit evident la 3 decembrie 1938, când Straja Țării a fost reorganizată conform liniilor dictaturii personale a regelui Carol (vezi Frontul Renașterii Naționale), înlocuind toate organizațiile de tineret existente, inclusiv cercetașii, și a devenit supraveghetoarea activităților sportive și a tututor celorlalte activități, precum și una dintre principalele căi de manifestare a cultului personalității regelui Carol. 

Toți băieții cu vârsta de la 7 la 18 ani și toate fetele cu vârsta de la 7 la 21 ani ar fi trebuit să se alăture acestei organizații. Un corp format din băieți cu vârsta de la 18 la 21 ani completa Straja și era responsabil pentru oferirea de instrucție premilitară.

Crezul străjerului

1. Cred în Dumnezeu și în Biserica străbunilor mei;

2. Cred în Regele Țării, Marele nostru Străjer, Cârmuitorul destinelor Poporului Român;

3. Cred în muncă și jertfă — închinându-mi întreaga mea ființă pentru ridicarea și propășirea Patriei;

4. Cred în Straja Țării — chezășia Unității Neamului, Hotarelor și Sufletului Românesc.

 

***

 

P.S. La sfarsitul "domniei" lui Carol II, 1940, putem consemna si sfârșitul României Mari, care a pierdut fără luptă, în decurs de câteva luni, Basarabia, Bucovina de nord, Herța, Transilvania de nord-est și Cadrilaterul. La  6 septembrie 1940, Carol al II-lea (Marele Strajer)  a fost obligat de noul prim-ministru, generalul Ion Antonescu, să abdice și să părăsească țara, tronul revenindu-i a doua oară lui Mihai (al doilea strajer al tarii), rege numai cu numele, iar o zi mai tarziu se va semna si cedarea Cadrilaterului.

 

P.P.S. Romania a cunoscut doar doi regi care au actionat cu adevarat in favoarea tarii si poporului roman , doi "specialisti germani" adusi la munca in Romania, Carol I si Ferdinand I.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

285
Techirghiol
19.04.2024 13:29
Actual: 14° C
Viteza vantului: 2.63 m/s