Cover Image

Stratonis

Publicat de Aurel Băjenaru, 18 Noembrie 2021
Timp de citire: 2 minute

De la Academia Română

Vineri 3 Noembrie a. e. s'a ţinut ședința publică la Academie sub presidenţa d-lui N. Creţulescu. S'a comunicat membrilor presenţi primirea mai multor donațiuni...

In urmă d. Tocilescu își desvoaltă conferinţa anunțată despre cercetările făcute in Dobrogea, în timp de 16 zile ale lunii trecute dea-lungul Mărei Negre de la Mangalia pănă in apropierea gurilor Dunărei. Scopul acestei escursiuni archeologice a fost de a fixa anticele localități Callatis, Stratonichia și Istriopolis, cetăţi cari au strălucit in vechime prin cultură, arte, temple, meserii negoţ, etc.

[...]

Stratonichia. La Hierocles şi în Tabla Pentingeriană (Tabula Peutingeriana este o reprezentare cartografică a rețelei de drumuri romane (viae publicae) în Imperiul Roman târziu n.m.), la 12,000 paşi (22 kil.) mergând de la Callatis spre Tomis, este așezată o localitate "Στρατώνης", După disanță ar corespunde cu Tuzla de azi.

Intr'adevăr, in dreptul acestui sat pe malul mării negre, să găsesc pe 800 metr. numeroase cioburi, cărămizi, pietre de construcţie, hârburi dintre cari unul cu mânușă poartă şi o inscripţie grecească. Apoi o mulţime resturi de zidiri, arătând toate că aci a fost odinioară un Oraș, care nu poate fi altul după măsurătoarea arătată mai sus, în hărţi de cât Stratonichia.

[...]

Era nouă, 12 Noiembrie 1895

° ° °

Castrul roman Stratonis se considera astazi inca neidentificat. Unele presupuneri il aseaza pe malul lacului Techirghiol, odinioara golf maritim.

In imagine tarmul de la Tuzla.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

195
Techirghiol
23.01.2022 23:32
Actual: -6° C
Viteza vantului: 6,86 m/s