Cover Image

Submarinul Romaniei

Publicat de Aurel Băjenaru, 16 Noembrie 2021
Timp de citire: 3 minute

"Delfinul" nostru este unul din cele mai mari submarine ale Europei.

Eri 15 August, a fost ziua marinei. Cei cari au fost la Constanţa au avut prilejul să vadă pentru prima oară submarinul ,, Delfinul " luând parte la o luptă navalä simulată in largul mării.

Primul submarin al României, adus in tara in 1936, e unul din cele mai mari submersibile din Europa.

Am avut prilejul să vizitez frumosul port Fiume de unde a fost adus ,, Delfinul ". Submarinul Romaniei a fost construit de santierele "Quarnero " din Fiume (1930 n.m.). Nava aceasta ne - a costat 150 milioane de lei , din care statul român a plătit până acum 135 milioane lei . Comisia de specialişti romani a executat la Fiume probele de suprafată , imersiune , stabilitate , lansări de torpile şi proba de rezistenţă in adâncul mării, unde e o presiune mare.

,,DELFINUL " S'A SCUFUNDAT LA 82 METRI

,,Delfinul " s'a scufundat in Adriatica la 82 metri adâncime . Poate cobori in mările calde si sub 100 metri.Imersiunea in Marea Neagră se face insă la o adâncime mai mică deoarece densitatea ei intrece pe a Adriaticei . Marea Neagră are avantajul de a nu fi atât de transparentă şi e suficient ca submarinul să se scufunde numai la 30 metri pentru a nu mai putea fi văzut din hidroavion .

CATEVA DATE TECHNICE

,,Delfinul " are un deplasament de circa 1.000 tone la suprafata . E inarmat cu numeroase torpile și are zeci de mine la bord . Are T.F.F., carma verticală , dublu fund cu păcură , observator telescopic şi o turelă cu tunuri. Se afundă repede de tot, după principiul lui Arhimede , umplandu - si water -balasturile cu atata apă până sunt puse in mişcare cu motoare electrice și introduc apa automat.

Technica italiană a furnizat Romaniei un submersibil menit să domine apele noastre . Prin distrugătoarele ..Mărăşti " si ..Marasesti", prin micile cuirasate de mare viteză Regele Ferdinand " si "Regina Maria ", incadrate acum de ,, Delfinul ", plus torpiloarele, contra - torpiloarele , tunurile de coasta si hidroavioanele de care dispunem , Romania isi poate apara coastele ei .

CINE A INVENTAT SUBMARINUL ?

Submarinul a fost inventat de inginerul francez Labeuf , care a lansat submersibilul de mare flotabilitate ,,Narval " . Mai târziu locotenentul de fregată Darieux a perfectionat submarinul , dar abia când a ajuns amiral reuşit să - l intrebuinţeze la aşezarea minelor . Un singur submarin are România dar poate ineca o flota intreaga.

L. FLORIN

Adevărul, 17 august 1937

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

38
Techirghiol
30.11.2021 05:27
Actual: 2° C
Viteza vantului: 0,9 m/s