Cover Image

Techirghiol, 1916 si prefectul Mumuianu

Publicat de Aurel Băjenaru, 20 Iulie 2022
Timp de citire: 2 minute

De când mă stiu am orașul în amintire ca un loc verde, împădurit, cu un imens parc căruia noi îi ziceam "pădurice" aflat la intrarea în oraș dinspre Eforie Nord, verde precum și toate străzile care porneau din centru.

Insa se pare ca nu a fost intotdeauna asa.

Fotografiile mai vechi ca și descrieri ale orașului arata aici întinderi sterpe, prăfoase, fară nici un şarm. Dintr-un articol al cotidianului Victoria din 3 aprilie 1916, aflam când s-a produs schimbarea și cui o datorăm.

Se pare că prefectul județului din 1916, George Mumuianu a avut o contribuție la aceasta schimbare radicală, din păcate astăzi iarăși în parte dispparuta, fenomenala plantație verde a parcului Techirghiolului în condițiile unei Dobroge secetoase și prea puțin propice unor astfel de împăduriri.

În imaginea din 1960, în colțul din dreapta se poate observa începutul acestei plantații care se întindea până la intrarea în Eforie Nord.

Descriere imagine

Descriere imagine

Astăzi împrejurimile Techirghiolului se reîntorc la "sobrietatea" din urmă cu 100 de ani. Păduricea verde este de mult istorie, ici și colo mai se ivește câte un pom stingher.

Imaginea de mai jos este de astăzi, facuta în urmă cu câteva minute.

Descriere imagine

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

150
Techirghiol
03.12.2022 13:53
Actual: 3° C
Viteza vantului: 3,98 m/s