Cover Image

Eforie Nord

Publicat de Aurel Băjenaru, 1 Iunie 2019
Timpul de lecturare: ~1 minut

Probabil in curand vom avea un mare stabiliment de bai la lacul Techirghiol, intre Constanta si Tuzla, despartit de mare numai printr'o limba de dune ca de 500 metri si departat de Constanta ca la 12 kilometri. Lacul Techirghiol a servit in timpul turcilor pentru extractiune sarei de mare; el este foarte concentrat in seruri de tot feliu, avend un nomol negru si gras de o gresime mult mai mare ca cel din Lacul Sarat al Brailei.

Duna ce-l desparte de mare are o intindere ca de 60 de hectare, proprietate a Statului, ce s'ar putea planta peste tot, iar plagea marei e foarte intinsa si cea mai resfatata dupe tot litoralul dintre Constanta si Mangalia.

Dl. M. Remniceanu, directorul Eforiei Spitalelor si sef al inginerilor topografi din Dobrogea, caruia i se datoreste descoperirea lacului si initiativa propunerii, a luat o cantitate de namol si vr'o doua damigene cu apa mai zilele trecute, spre a le supune analisei chimice la Bucuresti. Daca se gasesc elemente trebuincioase, va construi un mare stabiliment de bai in aceasta localitate, spre a se curarisi copiii pe cari actualmente Eforia e silita a-i trimite in fiecare an la Lacul Sarat.

Lupta, 3 NOEMBRIE 1893

 

Articolul reprezinta prima marturie a infiintarii asezarii Techirghiol-Eforie, astazi Eforie Nord, precum si startul dezvoltarii turismului balnear in zona Techirghiol.

 

In imagine plaja dintre Eforie Nord si Sud in 1980.

 

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

51
Techirghiol
18.09.2019 03:58
Actual: 19° C
Viteza vantului: 4,1 m/s