Cover Image

Techirghiol pe Via Pontica

Publicat de Aurel Băjenaru, 15 Mai 2020
Timp de citire: 3 minute

Ceea ce probabil prea putini cunosc, asezarea Techirghiol formata candva in jurul micilor asezari romane si elene de-a lungul lacului, se afla pe un drum milenar care in antichitate lega nordul Dobrogei de Byzantion (fost Constantinopol, astazi Istanbul), drum numit in antichitatea romana Via Pontica.

Via Pontica pornea din Troesmis, cetate antica (getica, romana) a carui ruine strajuieste astazi  micul catun Iglita, trecea pe la Histria, ajungea la Tomis, apoi Callatis, se indrepta spre Mesembria (Bulgaria), Apollonia Pontica(Bulgaria) pana la Byzantion. Erau un drum comercial care, o data cu stapanirea romana devine si unul militar.

Drumul ajungea la Techirghiol direct de la actuala Agigea (DN 38) pentru a ocoli lacul care incepea sa se formeze candva in secolul  IV i.Hr. prin innisiparea golfului existent initial, deci pe partea opusa  soselei de coasta de astazi. 

Trecand pe langa asezarea si necropola elina, drumul (DN 393) paraseste Techirghiolul de astazi intr-o linie spre capatul de vest al lacului, trecand pe langa tumulii scitici care strajuiesc orasul. Urmeaza mai multi kilometri intr-o linie dreapta prin stepa dobrogeana, drum decupat parca din middlewest-ul american. 

Drumul strabate apoi valea Urluchioi, numele fostului catun astazi disparut, vechi catun turcesc ridicat pe o asezare antica identificata de Vasile Parvan ca Vicus Amlaidina, pomenita si de Alexandru Philippide in lucrarea sa Originea romanilor din 1923.

Cismeaua de la Urluchioi, 1928 (catunul care numara 20 de locuitori in 1899 a fost desfiintat in 1926).

Dupa un alt kilometru si jumatate soseaua mai face o curba, traverseaza valea dinspre Muratan pe langa fosta mosie Zarguzon, ca apoi sa urmeze o alta linie dreapta de 5 kilometri prin campiile dobrogene pana la Mosneni (fosta Pervelia), in total 13 kilometri. De acolo se urmeaza deja drumul existent spre 23 August (fost Tatlageak).

Aceast drum spre Mangalia, ca alternativa la soseaua peste istmul dintre lacul Techirghiol si Marea Neagra, se mai folosea inca la inceputul secolului trecut. Ne-o spune etnograful elvetian Eugene Pittard in lucrarea "Prin Dobrogea" din 1902:

"Pentru a merge de la Constanța la Mangalia (câtiva kilometri de granița cu Bulgaria), se traverseaza stepa prin Agigea și Tuzla, sau - dar drumul este mai lung - pe la Urluchioi și Tatlageak. Există un singur mijloc de transport : mașina sau "carroutza", un car din lemn, fără arcuri, folosit de țărani."

Reactivarea acestui drum antic, asfaltarea sa de la Techirghiol la Mosneni, ar rezolva din problema congestionarii zilnice a traficului estival dintre Agigea si Tuzla pe soseaua actuala de coasta si ar crea o alternativa deosebit de interesanta pentru turistii litoralului. Ar fi o confruntare cu istoria milenara a Dobrogei, cu fauna si geografia ei originale in aceasta zona, cu peisaje de stepa inca putin modificate de mana omului.

In imaginea de coperta Via Pontica  (DN 393) la iesirea din oras spre sud, pe partea stanga se afla curtea fostului CAP Techirghiol.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

43
Techirghiol
25.04.2024 02:27
Actual: 12° C
Viteza vantului: 1.83 m/s