Cover Image

Techirghiol şi politica României în Peninsula Balcanică.

Publicat de Aurel Băjenaru, 12 Februarie 2019
Timp de citire: 5 minute

Politica României în Peninsula Balcanică.

—  Conferinţa d-lui G. Diamandi* —

Zilele trecute dl G. Diamandi a ţinut o conferenţă la Ateneul Romaniei, vorbind despre interesele şi politica Romaniei in peninsula balcanică. Iată un extras al acestei interesante conferinţe:

După ce a aruncat cateva săgeţi celor ce nu indrăznesc să emită nici-o părere, de frica Europei, d. Diamandi arată cat de dificilă e situaţia Romaniei care e inconjurata de panslavism, panbulgarism, panmaghiarism, fără a avea şi dansa proromanism. Facem o politică de inţelepciune, pe cand ar trebui să facem una de interese naţionale, in actualele imprejurări Romania are interes la crearea unei Albanii puternice pentru a cumpăni puterea bulgară şi a permite desvoltarea romanilor macedoneni.

Scriitorul francez Pinon spune că romanii au devenit prietini naturali ai albanezilor, cu cari sunt gata a face o naţie albano-romană. Ştiam noi că 3 milioane de albanezi fraternizează cu conaţionalii noştri?  Ignoranţa noastră a fost o greşală imensă. Macedonenii nu au fost destul de cultivaţi de statul nostru şi din aceasia pricină s’au instrăinat de noi.Guvernul nostru nu se alarmează de măcelărirea fraţilor noştri, şi nu protestează. 

Grecii lucrează insă altfel şi de aceea şi progresează in Macedonia ajutandu-se mai cu seamă de cler. Asupra situaţiei romanismului de acolo nu m’am putut documenta, spune d-l G. Dlamandi, din cărţi romaneşti ci a trebuit să alerg la monografii greceşti. Nu e eu putinţă să facem politică de mare putere ci politica noastră trebuie să fie etnică şi numai etnică. Mişcarea bulgarilor in Macedonia e mai puţin cunoscută, ea tinde să indeplinească testamentul contelui rus Ignatiew, care vedea resolvirea chestiei balcanice, in realizarea Bulgariei dela San-Ştefano, cu acele graniţe pe cari le cere azi, după război.

Relaţiile de echilibru cu Bulgaria s’au stricat, deoarece populaţia ei va creşte la 7 milioane. Avand eşire la Marea Egee, ne va fi superioară economicaşte. Nu vrem compensaţii, cum se vorbeşte, poporul roman nu e lacom şi nu urăşte pe nimeni pentru buna lui stare ; — dar avem interesul de a putea apăra Dobrogea prin o graniţă tare. A fost acuzat I. Bratianu că prin protestarea lui pentru luarea Basarabiei, ne-a perdut cadrilaterul bulgar. Putea oare să tacă atunoi cand era in joc demnitatea naţiunei noastre? Un raţionament politic rece cerea această protestare, spre a stabilii o barieră definitivă, impotriva panslavismului.

Romania trabue să fie un stat maritim, nu poate rămanea in limitele ei strămoşeşti. Ea are nevoe de un port militar şi el poate fi numai la Tekir Ghiol, dar acesta nu poate fi sigur, decat indepărtand graniţa spre sud. lată de ce cerem rectificarea.

Dar politica tare nu o poate face decat o populaţie de proprietari şi de cetăţeni conştienţi şi cu drepturi la conducerea ţării. Pentru garantarea aeestei politici, se cere o armată puternică. In timpul din urmă s’a calomniat armata in mod nepermis.

Cred oare calomniatorii, că chiar o revoluţie se poate face cu o armată laşe, fără spiritul datoriei? Şi aceasta se face, cand Bulgarii publică hărţi, in care Dobrogea e socotită ca făcand parte din Bulgaria ? Dar ori cate  conferinţe s’ar ţine, nu se va face nimic dacă in sentimentul opiniei publice nu se va produce o zguduire, care să ne scoată din indiferenţă.  

Conferinţa presărată cu anecdote interesante, a fost subliniată cu aplauze puternice de public.

Gazeta Transilvaniei, 29 Decemvrie 1912

 

* George Ion Diamandy sau Diamandi, numit și Gheorghe sau Georges (1867 - 1917), a fost un politician, dramaturg, socialist și arheolog român. Deși era un bogat proprietar de pământ de origine  aristocratica, a fost unul dintre pionierii socialismului revoluționar din Franța și România, obținând faima internațională ca fondator al revistei L'Ére Nouvelle.

 

In imagine Vila Lucia din Techirghiol (sat) la inceputul anilor '20.

 

***

 

P.S. Cateva luni mai tarziu Romania invadeaza Bulgaria (10 iulie 1913), in timpul celui de-al doilea Razboi Balcanic, fortand Bulgaria la un armistitiu, in urma caruia aceasta cedeaza Romaniei Dobrogea de Sud (Cadrilaterul).

 

Iata ce spune Constantin Argetoianu, om politic roman care s-a inrolat si el in campania din 1913, despre aceasta "victorie":

"Intrarea noastră în acţiune a fost deci cu totul justificată. Ea a fost totuşi pentru noi o mare nenorocire, fiindcă sarcina de îndeplinit a fost prea uşoară şi ne-a întărit în obiceiurile noastre de a trata toate lucrurile cu uşurinţă. Dacă n-ar fi fost holera, Campania noastră din 1913 ar fi fost o simplă plimbare, căci n-am avut prilejul să dăm o singură luptă. Holera ne-a secerat multă lume şi ne-a dovedit că serviciile noastre sanitare erau nule. Am rămas însă cu iluzia că avem o armată. Câteva lupte ne-ar fi dovedit că şi armata era în halul serviciului sanitar. Dar fiindcă această dovadă nu s-a făcut şi fiindcă uşurateci şi lăudăroşi cum suntem ne-am fălit peste orice măsură cu imaginare succese militare, am rămas după Campania din Bulgaria cu credinţa că avem o armată bine înzestrată, bine organizată şi condusă. Această încredere ne-a cam închis ochii şi cei trei ani disponibili până la intrarea noastră în Războiul Mondial nu am făcut ce trebuia pentru a ne pune la înălţimea circumstanţelor şi a celorlalte armate beligerante."

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

497
Techirghiol
29.03.2024 17:17
Actual: 24° C
Viteza vantului: 3.88 m/s