Cover Image

Tekfur-Gölü nu a definit niciodata orasul Techirghiol de astazi

Publicat de Aurel Băjenaru, 5 Septembrie 2020
Timp de citire: 6 minute

Deoarece in majoritatea publicatiilor despre orasul Techirghiol se fac referiri la vechimea acestuia prin asocierea numelui modern cu denumirea otomana Tekfur-Gölü, denumire care apare frecvent in defterele otomane din a doua jumatate a secolului XVI pana in prima jumatate a secolului XVII, tin sa lamuresc aici confuzia. 

Tekfur-Gölü era numele mai vechi a localitatii otomane (sau a unei parti a ei) Kara Su (Carasu), devenita apoi Mecidiye sau Megidie, Medgidia de astazi (sau poate ca se refera la ... Cernavoda)

Prima referire la Tekfur-gölü ca unitate administrativa este data in 1543 si este inclusa intr-un inscris despre "nahiya Tekfur-gölü" in  sangeacul Silistra. (Gökbilgin, Rumeli’de Yürükler, p. 218. - Note la Toponimia Otomana, Anca Popescu)

Deci in acest inscris numele Tekfur-Gölü reprezinta o "nahiye". Administratia otomana era conceputa din provincii conduse de cate un pașă de rang superior, cu două tuiuri, adică de către un beglerbeg. Acesta avea in subordine pe sefii sangeacurilor, diviziunile administrative ale pașalâcului. Sangeacurile era divizate in "kazale" conduse de cate un judecator, cadiu "kadi". Subunitatile administgrative mai mici erau comunele numite "nahiye" si satele ori catunele, numite "karye".

Intr-un defter din 1585 se mentinoneza "Gönci-bazarı nam-ı diğer Tekfur-gölü nam-ı diğer Karasu" (Gönci-bazarı cunoscut ca Tekfur-gölü sau ca si Karasu). (370 numaralı muhâsebe-i vilâyet-i Rûm-ili, p. 18-19. Note la Toponimia Otomana, Anca Popescu)

In documentele ulterioare, Tekfur-gölü este mentionat ca si "caza".

Intr-un alt document din 1559 se face referire si la cazaua Tekfur-gölü ca localitate cu activitati portuare. Chiar daca in Evul Mediu se presupune ca pentru scurt timp, limanul care alcatuieste astazi lacul Techirghiol a fost redeschis spre mare, este putin probabil ca peste pragul aluvionar din antichitate sa se fi putut naviga cu marfuri, iar in acest caz nu ar mai fi fost un lac (gölü). 

Insa la Medgidia da.  În 1640, Valea Kara-Su este surprinsă de harta lui Nicolaus Visscher - de la Bogazchioi (Cernavoda) catre Karasu, fiind denumita „lago de Karasu” (lacul Karasu) .

***************************************************************************

Defter a lui Soleiman Magnificul, 1559 august 15 = 966 zilka' de 11

Porunca prin care sultanul Suleiman Magnificul cere cadiilor din cazalele Ahioli, Aidos, Varna, Tekirghiol, Hirsova si Braila sa nu inga'duie marirea navlului de catre negustorii din Constantinopol.

Porunca pentru cadiii de Ahioli, Aidos, Varna, Tekirghiol ( Tekfur-Gölü, Hirsova (Hirsava) si Braila (lbrail):

S-a auzit ca, pentru orzul griul care s-au strins acuma din cazalele de sub sta'pinirea voastra pentru zahereaua Istanbulului, corabierii, contrar celor ce luau din trecut pina acuma, cer cite doi aspri (akce) navlu <pentru fiecare chila>. De aceea, la sosirea prezentei, va, poruncesc sa cercetati si sa mentineti mai departe navlul care se lua din trecut si pina acuma din cazalele fiecaruia dintre voi pentru fiecare chila de orz si griu, iar data, cornierii cer, in clipa de fata, navlu mai mult decit ceea ce era din trecut ping acuma, sa nu-i lasati sa ia. Sa-i impiedicati pe cei care vor sa ia, iar pe cei care nu dau ascultare sa-i dati de stire scriind numele lor.

In felul acesta, sa li se vina de hac, inch sa devina pilde pentru. ceilalti.

Punadu-i pe corabieri sa ia atita navlu cit se lua din vechime in cazalele aflate in stapinirea fiecaruia dintre voi, ei sa nu sileasc'a pe nimeni, si sa nu-i lasati sa ia mai mult.

Insemnare : S-a scris.

( Suret, Basbak. Arsivi, M.D. 3, doc. 203. Arh. St. Buc., Microf. Turcia, rola 15, c. 109.)

( DOCUMENTE TURCESTI PRIVIND ISTORIA ROMANIEI VOL. I 1455-1774 intocmit de MUSTAFA A. MEHMED )

***************************************************************************

Astfel se explica auxiliarul explicativ "gölü" (ghiol, lac) din numele localitatii Tekfur-gölü care devine apoi Karasu, Medgidia, de la lacul, ghiolul Karasu.

Iar in ceea ce priveste numele "Tekfur", acesta nu pare de fel sa fie adjectivul "vargat" din limba turca pe care multi il presupun fortat ci, un titlu folosit spre sfarsitul perioadei selgiucide si inceputul perioadei otomane pentru a se referi la minori conductori crestini independenti sau semi-independenti sau la guvernatori bizantini locali din Asia Mica precum si Tracia.

Si potrivit turkologului Tahsin Gemil, cazaua Karasu, fondată în secolul al XVI-lea, a fost numită Tekfurgölü în vremuri anterioare, după numele unei asezari dominante. Spre mijlocul secolului al XVII-lea, orașul Karasu pare să fi luptat cu Tekfurgölü pentru supremația în kaza, deoarece documentele perioadei desemnează această unitate administrativă prin numele ambelor localități ”. (Le sancak de Vidin, p. 177. citat  Note la Toponimia Otomana, Anca Popescu)

Asezarea Techirghiol, cel putin in epoca moderna, era initial o asezare de cateva sute de tatari refugiati din Crimeea dupa 1856, locuind in bordee rudimentare de pamant. Nimic nu sta marturie pentru o asezare medievala infloritoare, cu mii de locuitori, musulmani, romani si de alte nationalitati, precum apar in alte deftere otomane privitoare la incasarile de impozit pentru localitatea Tekfur-gölü.

In cimitirul musulman din Techirghiol vei cauta in zadar vreo piatra de mormant straveche pe care sa i-o atribui vreunui turc otoman. Aici vei gasi numai mici pietre simple, neprelucrate si neinscriptionate (sau preluate din ruinele antice din imprejurimi), marturii modeste ale obiceiruilor tataresti de inmormantare.

Vezi si:

https://techirghiol.com/panairul-de-la-medgidia

In imagine vestitul "panair" otoman de la Medgidia, Mecidiye, Karasu, Tekfur-gölü in jurul anului 1900.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

267
Techirghiol
29.03.2024 10:35
Actual: 20° C
Viteza vantului: 6.39 m/s