Cover Image

Tekfur-Suyu / Tekfur Gölü / Karasu

Publicat de Aurel Băjenaru, 11 Septembrie 2020
Timp de citire: 5 minute

Iata alte cateva indicii referitoare la Tekfür Gölü / Tekfur Suyu, localitatea otomana binecunoscuta in evul mediu, care a fost numita si Karasu. Alte indicii referitoare la etimologia numelui "Tekfur", asociat si orasului Techirghiol de astazi, infirma teoriile "lacului vargat" ca si traducere pentru "Tekfur Gölü". Cernavoda (bg. Apa Neagra) poate ca ar fi o alternativa de luat in seama pentru acel Tekfur Suyu sau Kara Su (tr. Apa Neagra). 

PORNIREA SULTANULUI LA ADRIANOPOL DESCRIEREA AMANUNTITA A EVENIMENTELOR CU OCAZIA EXPEDITIEI IN TARA LESEASCA

In ziua de 27 <safer> (24 iunie 1672)  cortul a sosit la menzilul Hadji-oglu-Bazari (Bazargic), in ziua de 28 in satul Musa-bei (sat in Bulgaria), in ziua de 29 la Kurnali-Dere, iar in ziua de 30 <safer> cortul a ajuns la menzilul Karasu (vechea denumire a vaii care se intinde de la Cernavoda spre Medgidia si numele vechi al Medgidiei) , numit Tekfur-Suyu.

 (Tekfur-Suyu (Apa monarhului), despre care se zice ca ar fi Tekirghiol, dar din text reiese ca si Karasu se mai numea Tekfur-Suyu. Asa apare si in documente.)

In prima zi a lunii rebi-ul-evvel s-a poposit in localitatea aceea. A doua zi, inaltul cort a fost apzat in localitatea numita Valea lui Uzun-Ali (azi Remus Opreanu), a treia zi in localitatea Mufti-Yaylasi, iar In a patra zi inaltul cort a fost asezat cu mare alai in sesul Babadag. S-a dat firman ca in ziva urmatoare sa se poposeasca acolo si, potrivit obiceiului, aga de ieniceri a pornit inainte. 

Dupa aceea, valiul de Bosnia, vizirul Ibrahim pap., care fusese insarcinat sä participe la expeditia imparateasca, prezentind alai in fata cortului imparatesc, impreuna cu oastea sa de garda, precum si cu oastea eialetului sau, a fost imbracat cu o bland de samur, atunci cind s-a prezentat In fats padisahului. Apoi, cind a fost onorat cu o intilnire si din partea mariei-sale marelui vizir, el a primit inca o bland de samur, iar paisprezece dintre oamenii sai mai renumiti au fost Imbracati cu hilate.

Sultanul lumii considerind potrivit ca maria-sa sultana favorita" sa stea la Babadag si, socotind ca este potrivit pentru ea, s-a dat firman ca vizirul de bolta, Ibrahim pap., care era desemnat in serviciul ei de garda si de paza, sa-si pastreze in continuare slujba de paza. In ziua a sasea a lunii mai sus aratate (2 iulie 1672), pornindu-se din sesul Babadagului, cortul imparatesc a fost deschis la menzilul Cataloi, iar in a saptea zi s-a ajuns la menzilul Isaccea.

CRONICI TURCESTI PRIVIND TARILE OTOMANE

Extrase

Volum intocmit de Mustafa A. Mehmet, 1980

* * *

Referitor la numele "Tekfur" despre care se sutine ca ar fi un adjectiv ("vargat") iata cateva lamuriri suplimentare la cele de mai sus:

VIII. Denumirea Domnilor romani in textele turcesti 

Domnii romani sunt numiti mai intai voivoda. Cuvantul, dupa Bianchi, insemneaza guvernator, comandantul unui district, palatin ; titlul dat de Poarta hospodarilor sau printilor Valahiei, Moldovei si Transilvaniei 1). Mai insemna Comisar de politie al  unui cartier". Astfel Galata-voivodasi, voivodul din Galata, era ofiterul insarcinat cu politia acestui cartier din Istambul. 

Dupa istoricul turc Ebulfaruk 2) cuvantul voivoda, de origina slava, are acelas sens ce are cuvantul "duce" in limbele europene, sau "tekfur" in limba turca, adica indrumator in razboiu,  adaogand cu acest prilej ca cuvantul "tekfur" este transformarea lui "nichefor", care insemneaza "luptator".

(D'Ohsson 3) crede insa ca cuvantul "tekfur" Turcii l'au luat dela Armeni, in a caror limba "tagavor" insemneaza cu coroana", "rege". Adaogam, din partea noastra, ca cuvantul "tagavor" al Armenilor vine la randul sau dela "tagver" (cu coroana), din limba persana, "tag" insemnand in aceasta limba,"coroana".

(H. DJ. SIRUNI)

"HRISOVUL" BULETINUL SCOALEI DE ARHIVISTICA, 1942

* * *

In ceea ce priveste partea a doua a numelui, "Gölü" ( tr. ghiol, lac) sau "Suyu" (tr. apa tulbure), "Lacul Karasu" era cunoscut inca din vechime, Kara Su (apa neagra), despre care scrie si Ion Ionescu de la Brad in 1865:

"lacul Carasu comunică cu Dunărea printr-un canal natural de 20 de metri lărgime şi 4 metri adâncime, având o lungime de o oră de la Dunăre, până la Karasu. Când apele fluviului sunt mari, trec prin acest canal în lacul Carasu, care se umple cu apă şi se întinde până în satul Bülbülar".

Vezi si:

https://techirghiol.com/tekfur-golu-nu-a-definit-niciodata-orasul-techirghiol-de-astazi

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

319
Techirghiol
29.03.2024 12:08
Actual: 22° C
Viteza vantului: 8.04 m/s