Cover Image

Tichir Ghiol 1898

Publicat de Aurel Băjenaru, 25 Aprilie 2021
Timp de citire: 3 minute

Tichir Ghiol, in judeţul Constanţa.

Lacul e separat de mare printr'o bandă de teren de 300 - 400 metri si-la Chm. 15 de portul Constanţa. Apele laculul sunt sărate bromurate si sulfo-sulifere; namolul, onctuos, bogat mineralizat, are aceleasi aplicaţiuni topice ca si cel de la Lacul Sârat: Eforia spitalelor civile a construit-pe marginea mării şi în coada lacului un sanatoriu destinat copiilor scrofulosi si rahitici.

La, dispozitia publicului exista pe marginea lacului un mizerabil han aparţinând unui mare proprietar dobrogean, si câte-va case tătărestI în satul situat la 1 Chm. de lac.

Dr. I . Radovici

Calendarul Minervei pe anul 1899.

Descriere imagine

° ° °

Iata ca in cele cateva randuri de mai sus aflam o gramada de lucruri despre vechea asezare Techirghiol, adevaratul Techirghiol de la inceputurile romanesti.

Techirghiolul chiar si la 20 de ani de la preluarea Dobrogei de catre Romania nu era decat o mana de case tataresti, probabil mai putin de o suta de familii, departe de lac, unde se afla acum cartierul tataresc si geamiile. Geamia actuala a fost construita in 1936. Aceasta a inlocuit-o pe o alta mai veche aflata la cateva sute de metri, pe aceiasi parte a strazii, dupa podul garlei. La demolarea acesteia s-a gasit la temelia ei bucata de marmura care alcatuia candva frontispiciul unui templu grecesc. https://techirghiol.com/vestigiile-unui-templu-grecesc-la-techirghiol

Dar nici aceasta nu a fost cea mai veche moschee a comunitatii musulmane din Techirghiol. Tatal meu mi-a relatat despre o a treia geamie aflata in apropiere, de partea cealalta a strazii N. Balceascu, in apropiere de biserica nemtesca spre cimitirul musulman. Aceasta era o cladire modesta din chirpici. Deci centrul satului vechi tataresc se afla undeva la "garla" orasului de astazi, spre cimitirul musulman.

Iar la lac se afla un "mizerabil han" care apartinea unui mare proprietar dobrogean. Aici nu poate fi vorba decat de hanul lui Hagi Pantelli (Pandele), un bulgar probabil candva turcit, caci purta si numele de "Hagi", ceea ce numai cei ce au desavarsit pelerinajul la Moschea Sfanta de la Mecca obtineau. Alte surse atribuie familiei Pandele /Pantelli din Bucuresti origini macedonesti (aromano /valahe).

Hagi Panteli din Bucuresti cumparase in jur de 1.000 de hectare de pamant pentru agricultura la Techirghiol cu cateva zeci de lei hectarul, pamant pe care cativa ani mai tarziu sa-l vanda cu preturi intre 0.90 si 1,50 lei mp., Deci nu era decat un speculant de terenuri in acceptiunea de astazi. Iar "hotelul" sau nu era decat o veche câşlă (oierie n.m.) bulgareasca a carei grajduri le-a compartimentat in odai, numind totul "hotel".

Astfel, de la satul tataresc cu o mana de case si grajdurile târlei lui Hagi Pandele refunctionate ca hotel, s-a dezvoltat statiunea balneara de astazi Techirghiol.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

124
Techirghiol
23.04.2024 12:25
Actual: 13° C
Viteza vantului: 5.23 m/s