Cover Image

TÎLHÄRIILE DIN DOBROGEA

Publicat de Aurel Băjenaru, 14 Octombrie 2020
Timp de citire: 2 minute

Din Ghiuvegea (fostul sat Carpinis inglobat apoi satului Baneasa n.r.) ni se scrie :

In ziua de 10 curent, pe la orele 11 si jumätate a. m., distribuitorul de tutun a fost jefuit de patru tilhari, intre comunele Ghiuvegea si Lipnita, pe când trecea pe un drum ingust facut prin o padure.

Distribuitorul luase ca precautiune o caraulä din comuna Ghiuvegea. Dar in zadar, caci amindoi au fost legati de tilhari si trimisi la Ostrov, unde victimele au vestit autoritatile.

* * *

Peste trei zile, in acelas loc, un portarel a fost atacat tot de aceiasi patru tílhari.

Tilharii vazind cä bietul portarel n'are asupra sa decit vr'o 14 leI, s'au multumit a -i lua tot ce a avut ca merinde. Dar hirtiile (acte, hotäriri judiciare, etc.) i -le -au rupt sub cuvint ca se -l impiedice de a pune sechestru pe averea locuitorilor.

Se zice ca tilharii au rapit si un popa, cäruia nu vor sa-i dea drumul pina nu li -se.. de din partea familiel vr'o 5000 de lei. Stirea aceasta insa, nu s'a adeverit pana acum. 

* * *

Administratia a trimis cinci jandarmi rurali cu o potera de militieni in urmärirea tilharilor. Päcatul este insä ca poterasii nici nu stiau sa incarce pusca. Nesiguranta este foarte mare prin aceste parti ; toatä lumea este ingrijatä si nimeni nu mai pleacä la drum. Cel care pleacä de nevoie,  ocoleste acest loc al tilharilor.

Epoca, 22 august 1896

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

55
Techirghiol
04.12.2020 06:54
Actual: 9° C
Viteza vantului: 4,1 m/s