Cover Image

Toma Crețu - Techirghiol

Publicat de Aurel Băjenaru, 9 Septembrie 2023
Timp de citire: 3 minute

Iată-l și pe Toma Crețu, antrepenor și primar în Techirghiol, înfățișat ca "târgovețul pripășit la sat", parvenit, rasist și bătăuș.

° ° °

Cine sunt cei „chemați“ să conducă satele împrejurările sunt de așa natură, încât fac ca presa să-și îndrepte mai mare atenție asupra orașelor, decât a satelor. Mulțimea cititorilor, ușurința cu care se poate demasca răutățile și înfiera viciile, interesul deosebit acordat de lumea mai cultă a orașelor, toate, fac ca ochiul scruțător și penița necruțătoare a ziaristului, să intuiască la locul cuvenit mai adesea pe orășeanul infractor decât pe târgovețul pripășit la sate. Din această pricină, nu e sat în care vr'un venetic cu pretenții de parvenire să nu fi devenit un mic terorist.

Un exemplu viu, e cazul petrecut zilele trecute în Techirghiol. Un domn, proprietar de vile, Toma Crețu și-a impus autoritatea, prin mijloace care nu importă de ce natură sunt, și e pe punctul de a deveni președinte al comisiei interimare. Pentru a-și arăta puterea și a pune în evidență energia de care e capabil, la un pahar de vin, a început să înjure pe greci și să amenințe cu expulzarea lor din comună. Când locotenentul invalid Popa a intervenit în discuție, atrăgând atenția viitorului primar care nefondată revolta contra națțiunei grecești, d. Crețu s’a năpustit asupra interlocutorului său și fară multă vorbă a început să-l lovească pe unde nimerea. Mai mult chiar, jandarmii au găsit a doua zi în curtea agresorului mai multe tuburi cu acid carbonic, de ale victimei. Nu se cunosc împrejurările prin care tuburile s’au refugiat dintr’o curte în alta. Se vede treaba însă că tot din motive patriotice.

Dacia, ianuarie-iunie 1923

° ° °

Moartă din bataie ?

Un fapt de o gravitate excepțională, în caz că justiția îl va confirma, ni se aduce la cunoștiință. In ziua de 1 Iunie a murit, iar a doua zi a fost îngropată, în Hasiduluc (Cumpăna astăzi n.m.) , femeia Paraschiva Petru Stria, născută Vasile Cișmașu, fostă băeșiță la întreprinderea de băi a d-lui Toma Crețu primarul Techirghiolului.

Sora defunctei, Magdalena Cișmașu, va depune în cursul zileii de astăzi o plângere la parchet, prin care va cere deshumarea cadavrului, întrucât pe baza simptomelor prezentate de decedată, a declarației ei și a mărturisirei unor persoane, ar reeși că moartea s’ar datori unei bătăi crunte, pe care nefericita ar fi suferit-o de la stăpânul său, Toma Crețu. Așteptăm cu nerăbdare cercetările justiției, spre a vedea dacă primarul comunei Techirghiol pe care îl știm om violent e vinovat de crima ce i se imputa, vom ține în curent pe cititorii noștri, cu mersul cercetărilor.

Dacia, 1923-06-06

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

227
Techirghiol
30.05.2024 22:46
Actual: 17° C
Viteza vantului: 3.94 m/s