Cover Image

Torna, Torna Fratre!

Publicat de Aurel Băjenaru, 7 Ianuarie 2023
Timp de citire: 2 minute

Aceast indemn, "torna, torna, fratre" (τόρνα, τόρνα, φράτρε), "întoarce, întoarce frate" este considerat de specialiști a fi prima expresie în limba română, de fapt protoromână.

Este menționată în Chronographia lui Theophanes Confesorul (760-817), cronicar bizantin.

Apare într-o relatare despre o expediţie din anul 587 a armatei bizantine, condusă de generalul Comentiolus în munţii Haemus din Tracia, Balcanii de astăzi, împotriva avarilor. Campania militară a avut de suferit atunci din cauza unei întâmplări lingvistice. Un animal de povară aruncase sarcina de pe el şi cineva i-a strigat stăpânului că i-a căzut sacul, zicându-i în limba maternă: “Torna, torna, fratre!” Stăpânul catârului nu a auzit strigătul, dar soldaţii, da şi crezând că sunt înfrânţi de duşmani, au luat-o la fugă, îndemnându-se în gura mare: “Torna, torna!”. Barbarii care altfel ar fi fost surprinși în tabăra lor, au luat-o și ei la fugă nestiind ce se întâmplă.

Theofilact din Simocatta (570 - 640) povestește în "Istoriile" sale de asemenea despre acest episod.

Deci în Tracia spre sfârşitul secolului al VI-lea se vorbea deja româneşte?!

În articolul de ieri privitor la studiul publicat în 1891 de Zoe Creţescu apare vechea formulă românească a verbului "a se întoarce" :

"... mama când pleacă de a casă îşî lasă inima la copilaşii sei şi când se întoarnă, nu ştie cu câtă grabă să se ducă că s'o găsească. "

În limba aromână, limba vlahilor din Balcani tornu este indemnul de întoarcere.

Iată un argument în plus că aromânii, istroromânii sau meglenoromânii precum și dacoromânii țin de aceiași romanitate orientală, apărută în teritoriile stăpânite de romani în nordul şi în sudul Dunării, neam de traci latinizati, unitar sub raport lingvistic şi cu o continuitate teritorială sub raport geografic.

Deci aromânii, oricât ar dori unii dintre ei să se considere națiune aparte, țin de același neam milenar, de tracii care-și aveau teritoriile din nordul Moldovei până în Thessalia grecească astăzi.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

52
Techirghiol
05.03.2024 07:06
Actual: 8° C
Viteza vantului: 3.95 m/s