Cover Image

Turcii isi schimbä numele

Publicat de Aurel Băjenaru, 26 Septembrie 2021
Timp de citire: 2 minute

Afise mari lipite din belsug in toate satele si orasele Turciei amintesc cetatenilor turci cá toti färä exceptie, vor trebui sa-si aleaga pana la 1 Iulie un nume de familie, pe care sä-l inregistreze in fata funcţionarilor speciall ai oficiilor de stare civila.

Dupa cum ştiu poate cititorii nostri , legea prin care cetatenii turci au fost obligati să -şi aleagă un nume de familie a fost votata inca dela inceputul anului 1935.

De -atunci , sau acordat diferite a mânări , dar autorităţile cred că a venit timpul să se lichideze aceste operatii . In consecinta , celor intrziati li s'a adus la cunoştinţă că in cursul lunei Iunie se mai pot face ultimele alegeri de nume de familie . Orice neglijență va atrage vinovatului amenzi grele.

Turcii n'aveau până azi un nume de familie asa cum au europenii. De aceia , masura poruncită de Kemal Ataturk - asa cum şi-a ales numele cel care se numea până eri Mustafa Kemal Paşa - a pus pe multi in incurcătură . Multi cetateni, ocupati cu necazurile zilnice , n'au avut timp sa - si aleagă in tihnå un nume de famille si apoi sa-l inregistreze asa cum cere legea.

Altil , si -au ales in răstimp mai multe nume, dar n'au fost multumiti de niel-unul si amănând din zi in zi fixarea asupra unui nume definitiv se găsesc azi aproape de termenul fatal. Iata dece afluenta in fata birourilor de stare civila este enormä.

Dar afară de aceşti nehotăriţi , 75 % din populatia Turciel si - a ales un nume si se foloseste de el de un an şi mai bine . Toti intelectualii, toți funcţionaril , toţi miniştritii au un nume de familie . La inceput, situația a fost cam incurcată . Prea puțini știau de pildă cine este d . Renda , primul preşedinte al Adunării naţionale , sau d. Saka , al doilea preşedinte al Adunării. Aceste personalități erau cunoscute mai inainte sub numele de Abdul Halik Bey și Hassan Bey, ca și ministrul afacerilor sträine, Tevfik Rustu Aras.

Ilustraţiunea română, 24 iunie 1936

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

92
Techirghiol
23.10.2021 07:44
Actual: 13° C
Viteza vantului: 3,37 m/s