Cover Image

Turcii si tatarii in armata romana

Publicat de Aurel Băjenaru, 22 Ianuarie 2019
Timpul de lecturare: 2 minute

Dupa alipirea Dobrogei la Romania, Regele Carol scria despre prima sa vizita in Dobrogea: "Am fost primit într-un mod foarte calduros de catre turci si tatari, ale caror moschei de asemenea le-am vizitat si le-am dat bani pentru restaurarea acestora. Am fost salutat ca Sultan Carol ceea ce m-a magulit mai putin."

Noi cetateni ai Romaniei, dobrogenii, au trait insa multa vreme intr-o incertitudine juristica. Noua lege de organizare a Dobrogei sanctionata in 1880 nu facea decat sa stipuleze un "regim exceptional" in Dobrogea. Acordarea drepturilor politice pentru zona Dobrogei s-a realizat aproape 30 de ani mai tarziu, prin Legea din 19 aprilie 1909, completată de Referendumul din 16 aprilie 1910. Acestea hotarau că, locuitorii din judeţele Tulcea şi Constanţa primeau aceleaşi drepturi înscrise în Constituţie ca şi ceilalţi români din Regat.

Atunci s-a resimti cu adevarat o destindere in relatiile noilor cetateni romani din Dobrogea cu statul. In aceasta perioada se dezvolta un curent al integrarii cetatenilor de religie musulmana in institutiile publice, precum si  in armata. "Türic Birligi" (Unitatea turca) , publicatie a Asociatiei Tinerilor Turci si care milita de altfel impotriva emigrarii populatiei musulmane in Turcia, avea urmatorul motto: "Tara care iti este patrie iti garanteaza drepturile si viata. Respecta legile ei si nu te teme de nimic!".

Insa situatia adevarata a noii constructii identitare este ilustrata de cele notate de Nicolae Iorga, despre discutia avuta cu un copilas musulman, in prima sa calatorie în Dobrogea la inceput de secol trecut, „Bravo, baietele, si zi, ce esti tu? Musulman, fireste, dar încolo, român. Baiatul sta pe ganduri o clipa, apoi raspunde bland, supus, dar hotarat: Nu, turc".

Si totusi, in aceste conditii dificile pentru identitatea nationala a noilor cetateni romani, in timpul Primului Razboi Mondial (1916-1919), desi Turcia a fãcut parte din tabara inamica, ofiterii si soldatii turco-tatari din armata romana au luptat exemplar, unii inscriindu-si numele printre eroii ce si-au jertfit viata pentru noua lor patrie, România. 

Din Techirghiol, fostul imam al comunitatii locale, acum la Bucuresti, Osman Aziz, era un nepot al unui orfan din Primul Razboi Mondial, un tatar care si-a dat viata pentru Romania.

In imagine, Bekir Şemseddin din Tuzla, tatar, fost soldat in armata romana in Primul Razboi Mondial (imagine din Realitatea Ilustrata, anii 1930).

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

293
Techirghiol
23.10.2019 00:29
Actual: 13° C
Viteza vantului: 2,1 m/s