Cover Image

Turcoaice la congresul medicilor

Publicat de Aurel Băjenaru, 14 Februarie 2021
Timp de citire: 2 minute

Au fost şi două turcoaice la congresul international de medicină. Una vorbea bine frantuzeşte şi cealaltă — ioc. Mă intelegeam cu ea prin interpretă.

Mă intrebau de viata pe care o duc musulmanele din Dobrogea şi am fost in stare să le dau relatiuni in această privintă. Le-am povestit şi un fapt din trecutul carierei mele de medic in mijlocul populatiei musulmane din Dobrogea. Faptul le-a amuzat mult.

Acum vre-o 25 de ani eram medic al oraşului Mangalia. Intr'o zi, sosind acasă, găsesc pe cerdac, insirate lăngă uşa de intrare, vre-o 15 perechi de papuci. Eram proaspăt venit în localitate şi necunoscănd obiceiurile turceşti, eram foarte surprins de această expozitie. Explicatia am avut-o indată ce am deschis uşa şi am găslt pe sotia mea in mijlocul a 15 turcoaice, toate nu-mai cu ciorapii in picioare. Veniseră să mă consulte. Eram primul medic la care "se arătau", fiindcă eram şi căsătorit şi cu copii. Dar nu veniseră singure, ci insotite de hogea. Pe când le examinam, bătrănul hogea sta cu fata intoarsă spre perete!

Nu ştiu dacă azi se mai arată ele medicilor barbati cănd sunt bolnave. In tot cazul am asigurat pe turcoaicele dela congres că pitorescul turcesc, dacă vor să-l cunoască, tot la noi il vor găsi, în satele cu turci şi tătari. Acolo vor putea intălni şi acum siluetele femenine fantomatice învălite in şaluri imense.

— Dar la dvs. se mai vede oare astăzi aceasta excesiva.... pudoare femenină? această intrebare turcoaicele congresiste izbucniră in răs.

— Dacă aveti curiozitatea să le vedeţi, poftiţi la noi, le veţi găsi pe plajă intocmai ca pe nudistele dvs. Răspunsul acesta a fost dat cu măndrie de femeile emancipate după secole de robie sexuală.

Doctorul Ygrec

Adevărul, 18 septembrie 1932


In imagine "colibe turcesti"  (de fapt tätäresti) din Mangalia fotografiate de Kurt Hilescher in 1930.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

220
Techirghiol
15.05.2021 23:39
Actual: 15° C
Viteza vantului: 3,09 m/s