La Techirghiol revine o idee în fiecare discurs public a actualului primar (10 ani de primariat + alți 4 ani) Iulian Constantin Soceanu, atragerea de investitori (în turism) și asta mai nou, de patru sau cinci stele.
Dar oare cum se atrage un investitor la Techirghiol?!
Cu facilitați fiscale?
Cu facilitați în muncă a orașului pentru pornirea afacerii investitorului în turism?
Cu facilitarea unor terenuri propice?
Adică de dat ceva din averea orașului, pasiv sau activ?
Mi-am dat seama că nu știu încă (și nici cititorii nu știu) cum merge treaba în turism la Techirghiol, nu ne spune nimeni cum se "facilitează" unui astfel de investitor drumul, să-l faci să cumpere în oraș o proprietate imobiliară și să pornească o afacere aici că să facă ... bani.
Și de ce?!
Dar de ce lipsește din discursul public tema atragerii de investitori la Techirghiol cu adevărat grei?!
De ce este vorba numai de turism?! În turism mai toate locurile de munca sunt cele cu o calificare redusă, ospătari, femei de serviciu, cameriste etc. și asta pe o perioadă de maximum trei luni, cât ține sezonul de vară cu adevărat!
De ce trebuie ca de o viață techirghiolenii să-și caute de lucru în afara orașului, să meargă la Constanța sau aiurea prin lume pentru a căștiga o pâine pentru familiile lor?!
Nu aud nici o discuție despre investiții pentru viitorul oamenilor de aici și implicit viitorul solid al orașului?
Nici o discuție despre dezvoltarea infrastructurii orașului, deja sufocată vara și despre deschiderea unui parc industrial?!
Oamenii de aici au nevoie de locuri de muncă bine plătite. Fiecare după aptitudinile lui să-și găsească munca în oraș și asta se creează numai prin atragere de producători, de industrie într-un parc industrial undeva la marginea orașului în apropierea noii autostrăzi, parc care lipsește deocamdată. Techirghiolul se afla bine legat de București, de Constanța cu portul și la poarta Balcanilor, aproape de granița cu Bulgaria, o oportunitate în plus care este complet nesocotită.
Techirghiol cu un parc logistic poate deveni si un adevarat hub regional în sectorul logistic transfrontalier in regiunea Constanța, cu portul care devine un player global datorita razboiului in Ucraina si întreruperea unor rute globale cheie.
Întrebare, voi locuitorii orașului aveți nevoie de alte câteva hoteluri și restaurante scumpe acolo sau de locuri de muncă calificate pentru a va intemeia familii in Techirghiol?
Dar turiștii balneari ce vor ei, hoteluri și restaurante scumpe dar cu servicii de lux?! Ei se plâng de acum de scumpirea intrării la Băile Reci de nămol și de condițiile precare pe care le găsesc acolo.
Turiștii se plâng și de situația infernală de pe străzile litoralului când Techirghiolul devine prin algoritmii aplicațiilor de navigare auto punct de ocolire a ambuteiajelor, transformând orașul într-o lavină de tablă care traversează orașul în pas de melc de la intrarea dinspre Agigea, înapoi spre Eforie.
Limitarea vitezei la 30 km/oră și pe aceasta rută ar rezolva problema imediat (temporar), Google , Waze & Co. nu ar mai trimite traficul prin Techirghiol.
° ° °
În imagine anul 2024 cu linia arhitecturală armonioasă a orașului de până acum, iar în dreapta noul capital cu o cladire imensă inca neterminată.