Cover Image

Vestigiile unui templu grecesc la Techirghiol

Publicat de Aurel Băjenaru, 23 Ianuarie 2019
Timp de citire: 2 minute

Arheologul Grigore Florescu (1892-1960) in lucrarea sa "Monumente inedite ale Muzeului Regional Dobrogea" aparuta in 1941, da amanunte despre un vestigiu gasit la Techirghiol, aflat la Muzeul regional de arheologie Dobrogea. Este vorba de un bloc de marmura, un basorelief in lungime de 1,3 m, cu laturi de aprox. 0,3 m, care a facut parte, impreuna cu un al doilea bloc gasit la Constanta, din frontispiciul unui mic templu elen din sec. III - II i.H.

Respectivul basorelief a fost gasit in fundatia de piatra a vechii geamii din Techirghiol, atunci cand aceasta a fost daramata, probabil undeva in 1935-1936, perioada in care s-a construit actuala geamie.  Vechea geamie trebuie sa fi fost construita in 1864, dar intr-o alta locatie decat cea actuala (400 m mai departe spre vest), terenul pentru noua geamie fiind daruit de primarie.

Florescu presupune ca acest bloc trebuie sa fi provenit din localitate sau din imediata apropiere a ei. Ar fi improbabila aducerea acestuia de la Constanta la Techirghiol.

"Desigur, dacă clădirea care făcea parte din acest bloc în antichitate fusese în Constanța, blocul nu ar fi fost transportat la Techirghiol, ci ar fi fost folosit în unele construcții locale."

Florescu mai relateaza amanuntit despre figurile (zeitatile) infatisate in basorelief, facand comparatii ale acestora cu figuri similare de pe Acropole sau copiiile operelor grecesti de la Roma.

In imagine este infatisat basorelieful gasit la Techirghiol, imagine aparuta in lucrarea mai sus mentionata. Descoperirea basoreliefului  pare sa fi fost demult uitata si reprezinta o noutate pentru memoria colectiva a societatii locale, noutate care schimba si perceptia in ceea ce priveste istoria antica a asezarii.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

436
Techirghiol
20.04.2024 16:57
Actual: 11° C
Viteza vantului: 9.16 m/s