Cover Image

Vila Cornelia Techirghiol

Publicat de Aurel Băjenaru, 4 August 2021
Timp de citire: 2 minute

Doi ani, n-am mai avut nici o stire despre Vila Cornelia. Cînd ne-am dus din nou la Techirghiol, în vara lui 1919, n-am mai găsit decît zidurile.

Unul din vecini spunea că vila fusese locuită si apoi prădată de trupele bulgare. Dar o parte din mobilă am găsit-o mai tîrziu, risipită pe la casele din sat. Din acele dintîi vacanţe de vară la Techirghiol mi-a ramas şi acum amintirea amurgurilor tîrzii, pe care le aşteptam pe deal, printre euforbii si melci. Se vedea ghiolul pîna la Eforie si Tuzla, iar dincolo de el, ca un dig uriaş sprijinind cerul, se înălţa marea. Nu prea departe, pe mîna dreaptă, se aflau bostănăriile, de unde cumpăram pepenii verzi şi cantalupii. De cealaltă parte, nevăzute, se întindeau bordeiele tătăreşti. La căderea serii, se auzeau cîinii şi venea dintr-acolo fumul acru de balegă arsă amestecată cu paie. Ani de-a rîndul, fumul acesta înecăcios a întruchipat pentru mine prezenţa Dobrogei, prolog la O mie şi una de nopţi.

Mircea Eliade, Memorii

° ° °

Cine merge astazi la Techirghiol pe strada Albastrelelor (fosta strada Mahmudia) la nr. 15, pentru un tribut comemorativ si a cauta oarece legatura cu orasul a celui ce-a fost un istoric al religiilor, filozof si scriitor cunoscut in toata lumea, va fi probabil foarte dezamagit.

Cocioabele de la aceasta adresa, de pe care pana si placa cu inscriptia care amintea de ilustrul fost proprietar a fost smulsa de o mana aculturala, nu imprastie nici pe departe flair al anilor inceputului de secol trecut, ci vorbesc de saracia si greutatile inceputului romanismului aici, pe atunci nou pamant romanesc, la marginea satului tataresc. Marturie a unei ruralitati timide si sarace in asezarea inapoiata cu iz feudal otoman.

Vila Cornelia a fost ridicata in anii 1912-1914 de tatal scriitorului, Gheorghe Eliade, ofiter in armata romana, care venit cu copiii la bai, incantat de peisajul techirghiolean a ridicat-o pentru a putea sa-si trimita aici vara in vacante copiii , intr-o perioada in care Techirghiolul dispunea numai de cateva case de oaspeti.

Spiritul intreprinzator al tatalui a mai adaugat inca cateva odai la cele "doua cu veranda" ale familiei, pentru chiriasi, pentru a-si amortiza cheltuiala si a alcatui apoi o zestre pentru fica cea mica Cornelia, dupa care a fost numita si vila de la Techirghiol.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

159
Techirghiol
28.09.2021 19:22
Actual: 16° C
Viteza vantului: 5,22 m/s