In cartea sa "O călătorie la vlahii (românii) din Kraina, Croaţia şi Dalmaţia", Teodor Burada ne vorbeste de Vlahi, urmasii romanilor si latinisatilor din Balcani, consemnati aici de cronicarii vremurilor trecute. Deci Vlahii erau cunoscuti in Balcani de la sosirea serbilor aici, din anul 610. Oare cum isi ichipuie istoricii romani ca ei sa fi venit din fosta Dacie Traiana aici, nestiuti de nimeni, ca apoi, sase sute de ani mai tarziu, sa apara in istorie si sa se raspandeasca iarasi pe teritoriul fostei Dacii ?
° ° °
Din cercetările scriptelor vechi, relativ la Vlahii (romînii) ce locuesc în Kraina, Croația și Dalmația, se vede după cum vom arăta mai la vale timpul venirii lor și împrejurările ce i-au silit să se stabilească în acele locuri, și a căror rămășiți se mai păstrează încă și pănă în ziua de astă-zi.
In Dalmația vedem că vlahii se aflau încă, din timpurile cele mai vechi. Cronicarul dalmatin presbiterul Diocleate după ce descrie (Popa Dukljanina letopis) imigrarea Bulgarilor de la Volga pe peninsula Balcanică, ne spune că: «Inde debellando ceperunt totam Macedoniam; post haec totam provinciam Latinorum, qui illo tempore llomani vocabantur, modo vero Moroulaehi, hoc est Nigri Latini vocantur». Pe urmă războindu-se au cuprins toată Macedonia, după aceea toată provincia Latinilor, care în acel timp se numeau Romani, acum însă se numesc Moroulachi adică Latini negri.
Această arătare este de, mare importanță. Scrierea «Presbijteri Diocleatis Begnum slavorum» a fost concepută după Racki în orașul Antivari între anii 1143—1153. (llacki, Ocjena starijih izvora za hrvatsku i srbsku poviest. Zagreb. 1865. p. 47).
Afirmarea sa arată pe deoparte, că pentru el denumirile de Vlachus și Latinus sunt identice, iar pe de alta, că vlahii Serbiei în secolul al Xll-lea, erau încă de descendință romană, și se considerau de cătră cei învățați de pe atunci încă ca urmași ai Romanilor.
Noi credem că pe lîngă Vlahii ce se aflau in Dalmația, încă din timpurile cele mai vechi, după cum am văzut, un număr însemnat au mai venit acolo din Serbia, Bosnia și Croația, pe cari legăturile de comerț, ce erau între ei, pe mulți î-aîî silit a rămîne și chiar a se stabili în Dalmația. In Serbia existența Vlahilor se vede încă de prin anul 610, cînd atunci sosind serbii în peninsula Balcanică, au găsit locuind acolo două popoare, și anume pe Latini și pe Aborigeni latinisati, pe cari ei îi numeau Vlahi.
O CĂLĂTORIE LA VLAHII (ROMÂNII) DIN KRAINA, CROAȚIA ȘI DALMAȚIA
DE TEODOR T. BURADA, 1908