Trebuie să constant că teoria mea, a adevăratei origini a românilor de astăzi din Vlahii fostului Imperiu Roman de Răsărit, romanii negrecizati ai imperiului care au trăit printre slavi, este în parte respinsă de românii cu o cultura istorica și de fapt generala restrânsă. Cu toate că și pe plan național aromâni precum Hagi, Halep sau Becali sunt cunoscuți prea bine în toate straturile societății, cu atât mai puțin este cunoscută existența și societatea acestora din Balcani, de acolo de unde au venit, de unde au venit și strămoșii noștri.
O scuza ar fi că nimeni nu a știut până în urma cu câțiva ani, nici macar aromânii înșiși, că ei sunt de fapt urmașii romanilor latini, negrecizați din fostul imperiu bizantin. Astăzi mulți bravează cu aceast fapt că ar fi de mult cunoscuta originea aromânilor și că etnogeneza românească ar fi avut loc pe ambele maluri ale Dunării. Curând îmi vor prelua și întreaga teorie spunând că de fapt era cunoscută de mult, de pe vremea Școlii Ardelene.
° ° °
Superioritatea Aromânilor
Senatorul aromân N. Batzaria, un stâlp neclintit al constituţionalismului otoman, respinge prin "Le Jeune Turc" ( ziar sionis- mișcare naționalistă etnoculturală- de limbă franceză publicat în Imperiul Otoman, inetrzis in 1918 n.m.) acuzarea ce s a adus prin publicitate aromânilor că sunt nomazi şi analfabeţi, în tot cazul mai neştiutori de carte decât Grecii, Sârbii şi Bulgarii. Dânsul spune: »Adevărul e că numai o mică parte, de vlahi este nomadă şi că cea mai mare parte e legată de pământul pe care s-a aşezat.
O mare parte a comerciului din Macedonia şi Albania e monopolizat de aceşti vlahi, printre cari analfabeţii sunt rari, foarte rari. Sub raportul instrucţiunei, vlahii sunt cu mult su periori tuturor celorlalte naţionalităţi cu cari locuesc la un ioc.
In oraşele şi târgurile locuite de vlahi veţi găsi cele mai moderne şi cele mai bine construite clădiri de şcoli. Acestea ar putea să rivalizeze cu ori cari alte şcoli de ori şi unde. Nu voi da în vileag un secret scrie Batzaria Effendi, dacă voi spune, că Grecia şi în special oraşul Atena îşi datoreşte o bună parte a aşeză mintelor sale de cultură intelectuală generozităţei şi dragostei de instrucţi une a vlahilor (fllo-eleni, se înţelege). Există poate vlahi nomazi, cari locuesc prin colibe. Dar ia să ne dăm osteneala să vizităm comunele vlahe din împrejuri mile Monastirului; bună oară vom ve dea că toate casele vlahilor sunt mari şi solide construcţiuni de piatră, cu câte două etagii cel puţin.
Un savant german, d-rul Weigand din Leipzig, când s-a dus la Krutcevo oraş în maioritate vlah (şi localitatea mea natală, dacă-mi daţi voe s-o spun), nu s-a putut opri să nu exclame: "Dar aici e Veneţia pe uscat, e feeric !" Şi acest savant nu era poet. Marea ambiţiune a vlahilor este sa aibă o casă, care să impună.
Acei cari cunosc Macedonia, îmi vor da dreptate când voi spune că a- tunci când călătoreşti prin acest ţinut, vezi de departe satele şi târgurile vlahe, căci ele Iţi atrag luarea aminte în chip plăcut.
Nu cunosc sat vlah, fie el şi de 20 de case, care să nu aibă şcoala şi b serica lui. Sunt mulţi la număr aceşti vlahi? Pe puţin ei sunt 300.000 răspândiţi în toată Turcia europeană. Se găsesc între 60—70 de mii în Grecia (mai cu seamă în Thesalia, unde reuşesc îu totdeauna să aleagă un deputat vlah de origină) şi mai sunt puternice colonii vlahe în Bulgaria şi Serbia«..
Gazeta de Transilvania, 9 August 1912
° ° °
Despre autor:
Nicolae Constantin Batzaria s-a născut la 20 noiembrie 1874, în Cruşevo, Macedonia, la acea vreme o provincie a Imperiului Otoman, într-o familie de comercianți aromâni.
Că opozant al Sultanului Abdul Hamid al ÎI-lea ajunge în închisorile turcești. După eliberare participă alaturi de beyul Ismail Enver la activitățile mișcării clandestine a "Junilor Turci" atrăgând în aceste activități și pe alti lideri ai comunității aromâne.
În anul 1908 aceștia iau parte la revoluţia Junilor Turci, soldată cu instaurarea unui regim constituţional în Imperiul Otoman. Nicolae Batzaria ca lider al aromânilor devine senator, iar unul dintre colegii săi, Filip Mişea, deputat în Parlamentul Otoman.
Timp de opt ani a fost senator în parlamentul otoman, fiind și un exponent de bază al partidului „Uniune și Progres”, devenind și un apropiat al sulatnului Mohamed al V-lea. În 1913, în timpul crizei balcanice, a avut și funcția de ministru al Lucrărilor Publice în guvernul turcesc. În cadrul acestei funcțîi, a reprezentat Imperiul Otoman la încheierea Tratatului de Pace de la Londra din 1913. Ca urmare a pierderii provinciilor nordice ale Imperiului Otoman, Nicolae Batzaria a militat puternic, dar fără succes, pentru crearea unui stat independent şi multietnic al Macedoniei, în care aromânii ar fi fost puternic reprezentaţi.
A fost director al primului ziar aromânesc editat în România (Deșteptarea, 1908 ). După 1920 s-a stabilit în România unde a devenit și senator.
Că publicist pentru copii este cunoscut sub numele de „Moș Nae”, creatorul faimosului Haplea, din vremea când a redactat Revista Dimineața Copiilor.
A fost arestat de autoritățile comuniste sub acuzație de participare la crimele regimului legionar și a murit pe 28 ianuarie 1952, în lagărul de la Ghencea.
° ° °
În imagine școala românească din Cruşevo, Macedonia, Imperiul Otoman, astăzi în Nord-Macedonia.