Cover Image

Ziua Marinei Romane

Publicat de Aurel Băjenaru, 15 August 2021
Timp de citire: 2 minute

Ziua Marinei Romane care se sarbatoreste la Constanta inca din 1902, fiind strans legata de Sarbatoarea Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni, este organizata de societatea civila si militara.

Sarbatoarea a devenit o traditie bine ancorata in viata orasului. Iata aici un mic articol de ziar din anii '20.

° ° °

România debutează in Watter-Polo

In fiecare an in ziua de Sf. Maria, — Societatea Marinarilor civili „Ragina Elisabeta" organizează serbările nautice destul de bine cunoscute şi in restul tării. Pentru reuşita acestor serbări, pe lăngă marina militară, dau concursui foarte multi particulari. — Anul acesta pe lăngă obişnuitele atracţiuni Soc. Marinarilor civili a prezentat publicului amator un sport care aproape pană in ziua de astăzi, n'a fost practicat la noi şi anume match-uri de ,Water-Polo." Intr'adevar putem socoti aceste matchuri - ca primele din România. — de mult se ventila,`in Constanta, ideaa ca fiecare club să-şi formeze cate o echipă de Water Polo, dar imboldul a trebuit să vie din altă parte. Gratie insistentelor d-lui Stănescu, care e sufletul acestor serbări s'au şi format primele echipe, cari au inceput antrenamentul -in bazinul portului. Pentru ca indemnul să fie mai mare, sus-zisa societate a donat cupa „Regina Elisabeta", care va reveni clubului invingător. Pentru această cupă s'au inscris: ,Victoria", ,Tricolor", „Venus" şi echipa canonierei ,Zmeu".

Tribuna Noua, 6 Sept. 1924

° ° °

Astazi, 15 august 2021, cu prilejul sarbatoririi Zilei Marinei Romane, va fi organizata o ceremonie, in portul militar Constanta intre orele 10.00-11.00.

Navele aflate pe mare, in dispozitivul din fata cladirii Comandamentului Flotei, printre care si nava militara turceasca din imagine, vor executa o defilare navala pe itinerariul Constanta - Midia si retur. O formatie de aeronave, formata din trei elicoptere Puma si patru avioane F-16 romanesti, precum si doua avioane Typhoon britanice si un avion Poseidon (P-8) american, va survola dispozitivul de nave si portul militar Constanta, in jurul orei 11.00.

De la ora 20:30 se organizeaza o "retragere cu torte" pe traseul Cazino - Comandamentul Flotei - Piata Ovidiu, precum si cu un spectacol de artificii.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

158
Techirghiol
28.09.2021 18:44
Actual: 16° C
Viteza vantului: 5,22 m/s