Cover Image

Ziua retragerii trupelor bulgare din Dobrogea, 24 noiembrie 1918

Publicat de Aurel Băjenaru, 5 Noembrie 2022
Timp de citire: 3 minute

La 11 noiembrie 1918 se sfarsea Primul Razboi Mondial. La 24 noiembrie 1918, Comandamentul militar al Aliaților a cerut retragerea armatei bulgare, Dobrogea fiind ocupată de trupele franceze și britanice de pe frontul din Balcani.

Frontierele de după Marele Război, primul război mondial, fiind considerate provizorii, trupele române au fost împiedicate să revină. Aliații au întârziat aproape jumătate de an reîntoarcerea autorităților civile și militare, o perioadă stranie, în care soldații francezi și britanici au făcut față cu mare greutate bandelor de tâlhari înarmate și sprijinite de învinșii din război.

Iata ca publicatia lui Constantin Sarry, Dobrogea juna, apare din exil, de peste Dunare si relateaza despre aceasta zi.

° ° °

Ce se petrece in Dobrogea

Stiri pozitive ne pun in situatie de a reda cate ceva din situația adevărată de peste Dunare.

Armatele regulate bulgare sunt in retragere, in schimb anume indivizi terorizează lumea.

Detaşamente engleze se gasesc in mai multe puncte şi ele supraveghiaza ordinea, administratiunea civila gåseste insa tot in mainile Bulgarilor. La Constanta, la comuna , functioneaza o comisie compusa din d-nii Hagi Petrof, Demirof si Vl. Radef, sub presedinţia celui dintai. Primar la Cernavoda este batranul Panait Stanciof, iar la Medgidia, Mitef.

Dupa sosirea Englezilor la Constanta saptamana trecuta - detasamentul face parte din trupele care au venit pe la Rusciuc - Românii arboraserä drapelul románese la primárie, care a insä dat jos imediat de Bulgari . Aceeasi scenä s'a repetat a doua zi. D. Hagi Petrof a coborat cu insäsi mána lui tricolorul infipt pe uzina electrica a oraşului.

Mai multe incidente au avut loc in oras, mai ales intre Greci si Bulgari.

Pentru a pune capät ori caror neränduilei comandantul a adus la cunostinta publicului , prin batere de tobä, ca se abtinä dela orice fel de manifestatiuni hotarand in acelas timp ca pe primária orasului si nu se mai arboreze nici un fel de drapel, in schimb particularii putind sa- i impodobeascä casele cu orice culori, afară de cele germane si austriace.

Tot In ziua sosirei Englerilor la Constanta, Balgarii in corpore, se indreptarä spre biserica lor, pentru a serba alipirea Dobrogei la Bulgaria. Intampinati de un ofiter superior englez, ei au fost opriti si imprásetiati.

Aceasta era situatia pana in seara de Marti 20 e, cind un tren bulgäresc a fäcut şi o cursa Costanta-Cernavoda, cu care a parvenit si se strecoare informatorul nostru, om de perfecta incredere. De la Tulcea nu putem avea insä nici o stire precisä.

Dobrogea jună - 24 noiembrie 1918

In imagine soldati bulgari in Dobrogea.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

159
Techirghiol
03.12.2022 14:46
Actual: 3° C
Viteza vantului: 3,88 m/s