Cover Image

Zori de Zi - Techirghiol

Publicat de Aurel Băjenaru, 14 Mai 2020
Timp de citire: 5 minute

Zori de Zi a fost un restaurant cu o terasa legendara in Techirghiol. Generatii de turisti si localnici s-au bucurat de locatia plasata excelent la un colt de bulevard, ceva ridicata de la sol, de unde se putea urmari comod suvoaiele de oameni care se preumblau la ceas de seara pe promenada si ... se puteau saluta cunoscutii placuti de la o consumatie in aer liber, intotdeauna cu muzica live. Restaurantul cu toata terasa de jur imprejur a fost construit intr-un uimitor art deco, devenind una din arhitecturile emblematice ale Techirghiolului alaturi de Vila Minerva.

Iata un articol de ziar, probabil o reclama platita, care descrie orasul si restaurantul in termeni deosebit de elogiosi in prima jumatate a anilor '30, perioada in care statiunile alaturate Carmen Sylva si Eforie se dezvoltau puternic in sectorul turistic-balnear,cu multe vile noi, terenuri de sport, parcuri, piscine si hoteluri moderne, luand fata Techirghiolului. Acesta ramane astfel  "Techirghiol-Sat", statiune balneara pentru cei cu mijloace financiare modeste.

* * *

NOUL RESTAURANT "ZORI DE ZI"

Situat in imediata apropiere a lacului, Tekirghiolul-Bai devine, pe an ce trece, statiunea balneoclimaterica cea mai frecventa. Dar nu acest fapt dorim sa relevam aci, ci initiativa oficiala cat si particulara, pentru infrumusetarea statiunii. Astfel, anul acesta inregistram pe langa strazile bine intretinute, minunatul edificiu al restaurantului "Zori de Zi", proprietatea d-lui Gh. Peristeri.

Noaptea, sub lumina feerica si fascinanta a globurilor electrice "Zori de Zi" pare un templu din basme, in care perechile de Feti-Frumosi danseaza, vrajite de muzica unui jazz indracit. 

Apoi Cazinoul, cu ruleta, bula si chemin de fer, care dau localitatii un impuls mai intens si un ritm mai viu.

Armonizand placutul cu utilul, esteticul cu economicul (preturile fiind reduse in acest sezon cu 25%), Zori de Zi tinde sa devina punctul de atractie si al recreatiei al tuturor vizitatorilor si escursionistilor la Tekirghiol- Bai.

Realitatea Ilustrata

19 AUGUST 1934

***

Restaurantul a avut candva soarta multor locatii din centru orasului la bulevard, a fost cumparat si demolat, locul devind parte a complexului monahal "Manastirea Techirghiol". La marginea articolului, in anii '30, bunicul Constantin Bajenaru a fost primarul Techirghiolului in doua mandate.

(Imagine din 2015 inainte de demolare, trimisa de Catalin Catai)

Terasa de la "Zori de Zi" in 2017, dupa demolarea cladirii.

Editare:

Deoarece am citit in diferite publicatii anterioare precum si in monografia Techirghiolului ca restaurantul "Zori de Zi", in forma lui ultima, ar fi fost construit la inceputul anilor '20, am fost destul de rezervat in a data aceasta constructie in stil "art deco". Stilul si-a capatat numele dupa numele expozitiei de la Paris din 1925, "Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes" si ar fi fost cu adevarat revolutionar sa fi fost reprezentat in anii '20 la Techirghiol cu o asemenea constructie.

In  publicatia din 1924 "Constanţa şi Techirghiol : 1924 : ghid ilustrat pentru vizitatori", gasim urmatoarele referiri la vila  si restaurantul "Zori de Zi":

"Zori de Zi": Situata in plin centrul statiunei, in apropierea bailor, avand in curte restaurant si parc. Constructie in paianta, dar higienica, are La parter si etaj 22 de camere.

Vila Zori de Zi in 1923. 

O constructie de paianta este una din chirpici, pamant galben, paie pe o structura de lemn, ceea ce nu este de fel cazul restaurantului modern "Zori de Zi" al lui Hristea Gh. Peristeri din 1934.

Deci in articolul ziarului Realitatea este vorba cu adevarat de un nou local deschis in 1934, probabil pe locul celui vechi, vila si restaurantul "Zori de Zi" din 1924 apartinand initial Societatii Tekirghiol.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

190
Techirghiol
16.06.2021 20:34
Actual: 18° C
Viteza vantului: 3,19 m/s