Cover Image

Bulgarii xriminali

Publicat de Aurel Băjenaru, 27 Februarie 2019
Timpul de lecturare: 2 minute

Deşi toată Europa, chiar şi ziarele ruseşti, condamnă aspru crimele comitetului macedonean bulgăresc şi pe bandiţii de la guvern cari tolerează şi incuragiează astfel de asasinate, totuşi Bulgarii continuă a sfida pe toată lumea şi urmează înainte in fioroasele lor acţiuni.

Astfel, din Bucureşti se vesteşte cu data de 26 c. că judele de instrucţie Florescu descoperind un complot, s'a pus în urmărirea unui Bulgar pe care l'a arestat în gara de Nord tocmai când pândia acolo pe dl Take Ionescu, voind să 'l asasineze. La Bulgar s'a găsit un revolver cu 6 focuri şi un pasaport cu data de 28 Iulie (din Sofia) La interogatoriu Bulgarul n'a voit până acum să mărturisească nimic.

In acelaşi timp se scrie, că autorităţile române ştiu acum toate amënuntele complotului care avea ca scop asasinarea regelui Carol. Trei dintre Bulgarii arestaţi ştiau de complot. Ei au făcut complecte mărturisiri. Asasinatul era să se întêmple în Octomvrie. Tot atunci bandele macedonene şi trupe bulgare erau să încerce a năvăli în Dobrogea, sperând că în mijlocul spaimei ce credeau să provoace la Bucureşti, vor putè anexa această provincie română.

Regele Carol, care a plecat alaltăieri la Ischl, se zice că merge mai ales pentru ca personal să se înţeleagă cu monarchul nostru asupra chipului cum sa se curme uneltirile Bulgarilor.

Tribuna Poporului, Arad 17/30 AUGUST 1900 

 

In imagine podul Carol I de la Cernavoda  in anul 1900.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

23
Techirghiol
24.05.2019 01:57
Actual: 16,32° C
Viteza vantului: 3,6m/s