Cover Image

Câteva gânduri despre originea poporului român

Publicat de Aurel Băjenaru, 26 Februarie 2024
Timp de citire: 2 minute

Expresia câinii latră, caravana trece, cu forma ei românească – câinii latră, ursul merge, a devenit parte a folclorului global adaptată în diferite forme, fiind folosită în diverse culturi și limbaje pentru a ilustra perseverența în fața adversităților. Nimeni însă nu știe ceva despre proveniența expresiei la români, cum s-a născut ea. Oare?

Oare nu pomenea Magister P. în Gesta Hungarorum (Faptele Ungurilor) desre Blachi/Vlahi și despre pastores romanorum, pastorii romanilor, pe care i-au găsit ungurii în jurul anului 900 în Transilvania? Nu vorbește toată lumea din istorie despre vlahii păstori și "călători", conducători de caravane ai Evului Mediu?

Nu au fost aromânii până de curând în istorie încă păstorii Balcanilor?

Deci un proverb al vieții pastorale vlahe, românești?

Dar oare cei care scriu și astăzi

"Câinii latră, ursul umblă"

neschimbat precum strămoșii lor de odinioară în latină:

"Canes latrant, ursa ambulat"

... oare au fost ei și daci, după limbă? Adică daco-romani?

Dacia Felix, Dacia Romană a fost numai pentru 170 de ani o alcătuire statală relativ mică, mai puțin de jumătate din fostul teritoriu dacic.

Iar istoria ne învață că în jurul anului 270, administrația și locuitorii Daciei romane s-au retras la sud de Dunăre alcătuind "Dacia aureliana". Imperiul Bizantin care a luat naștere prin ruptura produsă în jurui anului 395 în imperiul roman s-a numit, pentru oamenii timpului "Romania , "Imperiul României", iar locuiorii ei înșiși se numeau Romaioi sau Romei.

Cu timpul orientarea spre Grecia și preluarea puterii de către cercurile grecești din imperiu au dus la bizantificarea sa, devenind mai degrabă un regat grecesc de est, care s-a (re)numit el însuși Bizanț, de la fosta colonie grecească peste care s-a clădit Constantinopole, Byzantion.

Români sau aromâni s-au numit (autonumit) cândva toți cei de pe acest teritoriu care nu voiau să fie asimilați de greci, de slavi, sau de bulgarii năvălitori, cei care voiau să-și păstreze limba... latină și religia, romanii. Restul lumii i-a numit vlahi mai tarziu.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

482
Techirghiol
25.04.2024 16:32
Actual: 18° C
Viteza vantului: 2.51 m/s