Cover Image

Cateva ganduri pentru Balcic

Publicat de Aurel Băjenaru, 10 Octombrie 2020
Timp de citire: 3 minute

Balcicul pentru mine a devenit un colt de liniste si odihnä, unde ma duc sa-mi improspatez sufletul si trupul.

Coasta de Argint are un farmec rar si daca s'ar desvolta cu ingrijire, ar putea deveni, una din cele mai incantatoare parti din scumpa noastra tara.

Clima este minunata, bäile si innotul o bucurie. Insa cu toate ca Balcicul este coltul ales, cel mai drag inimei mele, acei ce doresc o plaja mare, e bine sa mearga la Ecrene. Nicaieri nu se gaseste o plaja nisipoasa mai frumoasa decat acolo.

Pentru colorit, duceti-va la Caliacra, cu stancile ei rosii In contrastul carora, marea apare misterios de adancä, verzuie si albasträ, ca si cum smaraldele si safirele s'au topit la un loc pentru a face bucuria zeilor.

De nedescris sunt apusurile de' soare la Caliacra, si este un timp cand pämantu-i sterp se acopere cu maci inflacarati. Un apus de soare in vremea Inflorirei lor, e ca si cum intreaga lume ar fi cuprinsa de foc.

In iunie florile de camp transforma intreaga Dobroge Intr'o gradina cu multe culori.

Scumpul nostru Rege Ferdinand obisnuia sa zica ca' flora  vaei Teke este o adeväratä gradind a raiului.

Ca toti cei care iubesc Coasta de Argint si Eu sper s'o vad In desvoltare si prosperitate spre bucuria multora. Dar mai presus de toate nu doresc ca atmosfera si caracterul ei sa fie schimbata sau distrusa.

Intensitatea pitoreasca a acestei fasii de pamant este cea ce o face atat de nepretuita.

Acei ce s'ar uni spre a face aceste locuri singuratice mai placute si mai usor de ajuns la ele, trebuie mai cu seama sa le respecte frumusetea; iar In desvoltarea lor sa le crute pitorescul.

Toate constructiunile publice, fie ele csoli, hoteluri, banci sau primarii, ar trebui sa fie adoptate stilului regiunei; arhitecturi complicate si'nflorite nu trebuiesc permise, cáci nu merg- cu fondul artistic al locului.

Avand atata dragoste pentru aceasta parte a tarii noastre, nadajduiesc ca nu se vor face mari schimbari inainte de a fi vazuté de Mine. Eu avand inima de artist, asi simti o adanca bucurie sa ajut la planuirea imbunatatirei lor si sper ca-mi va fi ingaduit sa fiu o iIndrurnatoare in lucrarile de gust.

Si mai cu seama, voi toti cei ce iubiti, Coasta de Argint, nu distrugeti atmosfera orientala care ii este marele farmec. Imbunätätirile rau intelese sunt mult mai rele decat daca nu le faci de loc ! ele ar ruina frumusetea rustica si simpla a locului.

Dragostea mea pentru aceasta parte a lumei este atat de mare incat simt ca asi fi o buna sfatuitoare, de aceia lasati-ma sa iau parte la lucrul vostru. 

Maria, Regina Romaniei

Coasta de Argint, 2 Aprile 1928 

Ziarul cultural al Universitátii libere  din Balcic 

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
26.10.2020 20:52
Actual: 12° C
Viteza vantului: 1,5 m/s

Vizitatori astazi

258