Cover Image

Cazinoul blestemat - ( Împarația de şarlatanie )

Publicat de Aurel Băjenaru, 11 August 2022
Timp de citire: 2 minute

Stăpânirea Cazinoului - Revolta publicului - Măsurile autorităţilor

Am vorbit de moneda de 5 lei pusa in circulatie de Cazinou, cu scopul de a acapara stocul de argint din oraş, pentru a-l rula la bulä şi să stoarcä astfel pungile naivilor cetäteni ai Constanței. Cursul atat de intens al acestei monede ajunsese sa- ti dea impresia ca o nouä stapânire a cucerit piata noastra publica financiara.

Pentru oamenii limpezi la minte, faptul acesta nu constituea, decât o vadita concurenta a Bancei Nationale, un indraznet atentat la finanta noastra de stat. Si de unde noi am fost singurii cari am relevat scandalul şi ilegalitatea nemai pomenita, unul singur a fost autoritarul, care indignat de calcarea legei, ce spune lamurit ca , nici un fel de monedä straină şi particularä nu poate fi pusa in circulație, a dat poruncă prin localurile unde era mai uzual osul Cazinoului să nu mai pue in curs acest ban adevarat al dracului, căci altfel le inchide pravalia. (primar al Constantei in acea perioada a fost Virgil P. Andronescu; august 1913- oct 1916 n.m. ).

Datoria cea mare insa, e a d-lui Administrator financiar. D-sa trebue sa nu tinä socotealä cä in fruntea Cazinoului blestemat, sunt oameni cu vazä, cu monoclu şi cu maturoiul lung şi inalbit , cu par pe nas şi in palmä, si oriunde controlorii financiari vor găsi o moneda eşità la plimbare de pe porţile acestei imparații de şarlatanie, så faca proces, så amendeze şi făcându-şi datoria, ne va scapa de legalitate de lipsa de argint şi toate relele provenite din circulatia monedei particulare.

Victoria, Constanța - 7 iulie 1916

Descriere imagine

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

103
Techirghiol
04.12.2023 11:49
Actual: 3° C
Viteza vantului: 4.54 m/s