Cover Image

Constanta

Publicat de Aurel Băjenaru, 29 Noembrie 2019
Timp de citire: 3 minute

Cucerirea turceasca de la sfarșitul veacului XIV, pune capat stapanirii latinitatii asupra Constantei, Portul sau este din ce in ce mai putin frecuentat de vase, din cauza nesigurantii plutirii. Turcii numira Küstenge, locul exilului poetului roman.

Stapanirea turceasca in Dobrogea, insemneaza o perioada de intuneric. Stepa se colonizeaza cu tatari, un popor care a stat departe de navigatie ; lacul Razelm și gurile Dunarii se impotmolesc și porturile decad. Rasboaele ruso turcesti nu lasa in urma lor decat ruina și cenusa. E destul sa citim numai ce scrie medicul francez Allari care a participat la rasboiul Crimeei in Dobrogea, ca sa ne dam seama de efectele groaznice ale acestor rasboae.

In Constanta nu ramasese decat cateva case si o mana de locuitori mai putin numerosi ca intr'un catun. Provincia era o mare de ierburi cari se coseau pentru nevoile armatei franco-turce. Ca o biata mahala turceasca, am mostenit și noi Constanta. In mijlocul orașului, case daramate si maidane, iar de pe la Grand-Hotel spre Anadolchioi nu te puteai aventura decat cu paza, de frica lupilor.

Portul mic si impotmolit, abea putea adaposti patru corabii mici de cateva tone. Tot comertul consta in descarcarea catorva butoae cu masline și incarcarea catorva tone de cereale. Pe la 1890, Constanta inca era un biet targusor cu 7-8000 locuitori.

 

Orasul și portul Constanta, nu-si iau avant decat odata cu construirea marelui pod de peste Dunare. Fara acest pod comertul Constantei ar fi fost amenintat, caci stiut este ca un port cu atata infloreste mai bine, cu cat magazia sa, are un hinterland mai intins din care sa absoarba bogatiile.

Dar construirea podului de peste Dunare a trebuit neaparat sa stea in legatura cu alta opera mareata si anume crearea portu!ui Constanta, care a trebuit sa fie adancit, indiguit si inzestrat cu silozuri, magazii si alte instalatii necesare functionarii unui port comercial modern. Gratie acestor opere mari cari vor fi o veșnica glorie a inteleptei domnii a Regelui Carol, Constanta a propasit din toate punctele de vedere, asa in cat astazi ea poate adaposti intre zidurile ei o populatie de peste 65.OOO de locuitori.

Constanta si Techirghiolul - Ghid Ilustrat, 1924

 

Prima imagine este facuta de Anatole Magrin, constantean si fotograf regal, probabil in jurul anului 1900, iar in urmatoarea putem observa cinematograful de pe Str. Carol si locul unde din 1912 s-a ridicat Hotelul Grand (prop. Stavro Dimitriu), a carui constructie s-a intins in timp, fiind inaugurat in 1920.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

265
Techirghiol
26.04.2024 10:49
Actual: 15° C
Viteza vantului: 6.11 m/s