Cover Image

Constanța 1922

Publicat de Aurel Băjenaru, 3 Februarie 2023
Timp de citire: 2 minute

Creionări - Locurile virane

Credeați că Belle Epoque a inobilat orașul Constanța cu o mulțime de clădiri cu șarm care alcătuiau cândva un oraș parnasian, plastic, unitar ca stil, care indemna la visare , la reverie ?!

Iată că realitatea Constanței arăta altfel, până în anii '22, ca și mult după aceea, ca și în comunism, ca și astăzi de altfel. Constanța se pare că a fost și a rămas un oraș peticit oarecum, neterminat, plin de locuri virane. Poate doar în viitor să se schimbe ceva.

Iata articolul mai jos:

° ° °

... există și vor exista cât va trai Constanța, ca prim port al Româniel Mari. Aceste locuri de pe bulevard şi piața Independentei, se vând și se speculează zilnic , fară că cineva să clădească pe ele.

Cum e care posibil existența locurilor virane, de peste 40 ani, în plin centru ? E o toleranță criminală și deci d-l primar, care se zice că e un bun prieten şi gospodar, trebue să intervie de îndată, printr'o decisie a consiliului comunal, că apoi så se legifereze de corpurile legiuitoare exproprierea acelor proprietari, cart n'au clădit până acum, deținând locurile virane . Så li se dea acestora un termen maxim de un an pentru a construi.

Oraşul Constanța trebue să se modernizeze : numai poate rămâne ce a fost până astăzi prin toleranță . Ne vizitează transatlantice și e rușine. Ne pretindem țară civilizată. În credința că d-l primar m'a înțeles, sper caconsilierii vor fi de acord cu modesta mea pårere. O simplà decisie şi guvernul va legifera - suntem doar la putere.

Dobrogea jună - 3 iunie 1922

° ° °

În imagine Piața Independenței, Constanța în jurul anului 1920.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

148
Techirghiol
30.03.2023 21:43
Actual: 1° C
Viteza vantului: 3.81 m/s