Cover Image

Constanța, Braseria Bristol, 1922

Publicat de Aurel Băjenaru, 31 Ianuarie 2023
Timp de citire: 2 minute

E vorba de higiena

În nenumărate rânduri am atras atenția serviciului sanitar asupra halului de murdărie, în contradicție cu cele mai elementare principii de higienā, în care se găsese laboratoriile și chiar localurile unora dintre restaurantele și cafenelele din localitate.

Dar cu toate justele observatiuni făcute de noi, vedem, cu regret, că cei chemați a lua masuri în consecință , fie că au neglijat fie că au trecut cu vederea , nu s'au interesat de această importantă chestiune de care depinde bun astare de sănătate a consumatorilor.

Credem dar de datoria noastră a reveni şi a pune la cunostintă despre aceasta pe cei interesați. Voi începe astăzi cu localurile din piața Independenței, intrucât sunt mai frequentate.

Să luăm spre pilda restaurantul Braseriei Bristol, unde gândacii aceste coleoptere murdare- se plimbă în liberlate prin bucătărie, sala de consumație, pe mobilier , pe hainele consumatorilor, până și în bucatele sau băuturile ce se servesc consumatorilor.

Cei ce au obicei a frequenta acel local îmi vor da dreptate.

Dar latrinele acestul local ? cine știe unde sunt ele instalate? Ei bine, voiu spune tot eu: două latrine infectate sunt ușă în uşă cu bucătăria , iar alte două, mai puțin murdare sunt instalate chiar în sala de consunmetiuni, la o depărtare de un metru de magazia de provizii și camera restaurantului. Şi când te gândeşti că în astfel de condițiuni mai găsesti în josul menu-ului inevitebilul "pofta buna", ha ! ha! ha !..

De șobolani și de alte necurățenii nu mai vorbesc , din respectul ce'l am față de cititorii noştri , cari au avut nefericitul prilej de a satisface nevoile lor gastronomice, în acel focar de infecție.

Dar nădăjduind încă în foloasele reale pe cari serviciul sanitar le-ar educe consumatorilor , intervenim la timp semnalând cazul.

I.N.D.

Dobrogea jună - 22 aprilie 1922

° ° °

In imagine Cafeneaua Bristol din Piața Independenței in jurul anului 1908.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

142
Techirghiol
30.03.2023 20:42
Actual: 5° C
Viteza vantului: 4.44 m/s