Cover Image

Constanța interbelică

Publicat de Aurel Băjenaru, 24 Iunie 2022
Timp de citire: 5 minute

Deseori am observat comentarii cu exclamații nostalgice sub câte o imagine a Constanței anilor dintre cel două războaie. Imagini cu locuri și personaje acum aparent exotice, incitând la visare a unei lumi închipuite, care în realitate a fost cu mult mai anostă, mai nedreaptă și mai aspră decât își închipuie mulți dintre noi.

Descriere imagine

Mi-am permis să adun câteva imagini sugestive în acest sens cu doua articole mai jos, apărute în "Curentul dobrogean" la 1 februarie 1932, articole care arată gradul de sărăcie a societății prin grupa ei cea mai vulnerabilă, "șomerii indiferent de clasa socială", aceia care nu mai găseau nimic de lucru pentru a-și hrăni familiile și un altul despre niște "desperados" dobrogeni, probabil oameni de asemenea ajunși la capătul răbdării, care nu se sfiau, cu metode din vestul sălbatic al Americii, să jefuiască un tren de călători ziua în amiaza mare în anul 1932 în Dobrogea.

Descriere imagine

Articolele mai jos.

° ° °

Un strigăt de alarmă

La Constanța, deși numărul şomerilor , nu este prea numeros, mizeria şi foamea fac revagii dureroase. Glasurl desnădăjduite, murmură veșnic ... "dä-ne Doamne pâinea cea de toate zilele". Există o încordată stare de lucruri şi o ferbere generala, în rândurile şomerilor, de aici, ce indiferent de clasă socială , işi plâng suferințele.

Demonstratille șomerilor sunt zilnic pe străzi și în fața autoritätilor. Mai deunăzi, adunați cu sutele în faţa Palatului Corporatiel Ovidiu , au strigat "Vrem pâine - murim de foame". Profuziunile nemulțumirilor se aratä cu tot ajutorul şi sensibilitatea autorităților noastre. Sä se găsească soluții echitabile pentru potolirea şomerilor înfometați, cari asteaptă cu groază ziua de mâine-- că numai astfel, să poate înlătura cu ua ceas mai de vreme , o stare de lucruri ce tinde în anarhizarea maselor.

Observator

Curentul dobrogean - 1 februarie 1932

° ° °

Tren atăcat de bandiți

În seara zilei de 25 crt. mai mulți indivizi mascați, au atacat trenul mixt No. 953, ce deserveşte stațiunile balneare Carmen Sylva şi Techirghiol.

Atacul s'a produs la orele 7 seara.

Între staţia Agigea şi punctul Costeasca bandiții au scos bulanele depe şine în două locuri la distanţe apreciabile, fapt ce denuta că bandiții erau divizaţi în două grupuri de atac.

Între călători se afla şi un ofițer, casier al Sanatoriului Militar din Carmen Silva , care avea asupra sa o însemnată sumă de bani încasați în aceas zi dela Ad-tia Financiară.

Gratie vigilentei mecanicului şi a personalului c.f.r. atacul nu a avut nici un efect, iar răufăcătorii au putut fi făcuți inofensivi, disparând în întunericul serii.

Concomitent cu acest atac au fost arestaţi câțiva lucrători din Serv. intreținerii c. f. r. S'a deschis o anchetă.

Curentul dobrogean - 1 februarie 1932

Descriere imagine

Descriere imagine

Descriere imagine

Descriere imagine

Descriere imagine

Descriere imagine

Descriere imagine

Descriere imagine

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

154
Techirghiol
03.12.2022 14:18
Actual: 3° C
Viteza vantului: 3,98 m/s