Cover Image

De ce fug turcii din Bulgaria ?

Publicat de Aurel Băjenaru, 20 Mai 2023
Timp de citire: 2 minute

Zilele trecute un grup de turci aproape 200 suflete, s'au refugiat din Bulgaria la noi, urmăriți de gloanțele graniceriler bulgari.

Despre acest caz a fost înștiințat consulatul turcesc din Constanța care a rugat autoritățile române să-i transporte pe aceşti nefericiți la Constanța spre a fi repatriați în Turcia.

D. Tascu Pucares, prefactul județului Duroster a dispus trimiterea acestui grup de fugari la Constanța în contul județului. În contul guvernului turc ei au fost expediați cu vaporul "Principesa Maria" la Istambul. E un caz care depăşeşte cu mult faptul divers Ne aflăm în fața unei tragedii sociale. Între bulgari şi turci, cari conlocuesc între aceleaşi hotare, domneşte de câtva timp o mare tensiune care ia caracterul unei ireductibile duşmanii.

Politica generală de stat, în Bulgaria, se răsfrânge în masa populara, până la ultimul om. Răceală care domnește azi între guvernele acestor două țări, a dat naştere în Bulgaria la o stare de spirit ostila populației paşnice turce.

Atât particularii cât și oficialitatea nu se dau în laturi dela aici un abuz, dela nici o urgie contra turcilor. Viața acestora e făcută imposibilă.

Persecuții, rapturi, bătăi și chiar crime sunt îndreptate contra mahomedanilor. Turcii die Bulgaria sunt pur şi simplu goniți din țară. Care vă fi urmarea nu e greu de prevăzut. Vom asista la represali din partea Turciei.

Biata populație nevinovată, în starea muşteriilor din anecdota cu cu cei doi birjari cari, ci-că, se băteau între ei, iar in realitate loveau unul mușteriul celui l'alt. Societatea Națiunilor n'are nimic de zis ?

Dobrogea jună - 31 august 1934

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

73
Techirghiol
21.06.2024 08:10
Actual: 23° C
Viteza vantului: 5.72 m/s