Cover Image

Dimitrie Sinca - Tâlhar legendar al Dobrogei

Publicat de Aurel Băjenaru, 9 Ianuarie 2021
Timp de citire: 4 minute

Pe vremeă turcilor, din căusă ăsupririlor ăutoritătilor si a jăfurilor comise de cerchesi, Dimitrie Sincă, tărăn romăn din sătul Răsovă de pe mălul Dunărei, ăpucă căleă codrului să-si făcă singur dreptătesă trăiăscă si el pe socoteălă păgánilor. In urmă lui insă, in săt, lăsă casă, măsă impreună cu femeiă lui trei fete si un băiat.

Nalt, zdrăvăn si ăvend dejă 'prin sătele dimprejur reputătiă de om voinic si fără frică, usor tinu impreună cu trei-patru tovarăsi, drumurile Dobrogei in lat si in curmezis. Pe nimeni insă nu a omorăt nici n'ă incereăt a omori in 10-12 ani de hăiducie.

Dar pe sărăcii si nevoiasii din sătele romănesti, Cochirleni, Vlahchioi, Aliman, Oltina, Beilicu, etc , vecine cu Rosova, mult i-a ajutat, dand bani la unii, cai altora, vite celor ce nu aveau sau le perise, - pe cari le lua cu imprumutare, pe drum de seara, de la turci, tătari si cerchezii cei bogati, cari despoiau si asupriau satele romane.

Rusii ocupand Dobrogea in 1877, Sinca a fost surprins, arestat, pus in fiare si adus la Constanta ca sa fie judecat. Cutezator insa si avend prieteni recunoscatori in 5-6 sate, - ca si astazi - usor isi lua ziua buna de la muscali, lasand intr-un cui al inchisorei lanturile de la gat si de la picioare, impreuna cu o tidulica pe care era scris ca "nestiind rusestee, ca să se poată intelege cu dumnealor, se duce acasa in Deliorman.

Iar se apuca de pradă si de a face el dreptate intre săraci si bogati, si o duse asa incă vre'o doi ani, răzandu-si de toate poterile ce se trimeteau impotriva lui. Ba chiat a ramas legendara gluma ce o facu cu un administrator, d. X. cu care umbla si el ca poteras, impreuna cu alti romani din satul său, in urmarirea sa insusi. Caci nici vorbă să-l fi trădat cine-va; si, ca sarpele, se strecura printre degetele celor mai serioase potere.

Denuntat insă de niste bulgari din Silistra, in care oras se afla de cate-va zile ca sa se odihnească, a fost prins din nou in acest oras, in anul 1879 si, predat autoritatilor romane, a fost condamnat la Tulcea la 10 ani munca silnica, pentru calcare cu mana armata savarsita la inceputul acelui an.

Stăti mos Dumitru Sinca - mos i se zice acum fiind-că e trecut de 60 de ani, - stătu pensionar la Tărgul-Ocnei trei ani si jumatate, - si i se uri iarăsi, venindu-i dor de Rasova si de ai lui - causa bine-cuvantată pentru care, nu pe usă, nici pe fereastră, nici prin ziduri, ci prin podul inchisorei ... plecă in concediu, fără permisia directorului stabilimentului.

Si trecănd Dunarea, se intoarse in Deliorman si de atunci, cinci ani, se invartea prin prejurul Rasovei, stănd cănd intr-un sat cănd intr'altul, cănd intr'o pădure căndintr'alta hrănit, găzduit si păzit de cei căror in trecut le ajutase el.

Despre ca sa fie prins, nici vorbă; cu toate că la nunti, botezuri , si alte cumetrii, mos Dumitru petrecea si el, prin Rasova, Cochirleni, Vlachioi si Cocargea. Imbatranind, neputandu'si vedea de casă si copii, - o fată maritată, doi mari si un băiat de 14 ani, si ne mai putănd suferi viata de proscris, Dumitru Sinca, legendarul tălhar,om de inimă, se hotără a primi a se preda.

Si cand d. prefect Em. Culoglu si neobositul procuror al trib. de Constanta d. Rusescu, se aflau intr'un sat din plasa Silistra-Nouă, in urmărirea bandei hotilor omorători Deli Ali si Amurgea (din a căror banda 40 de tovarasi si gazde sunt deja in lanturi) - Dumitru Sinca, pe neasteptate, vine să le dea bună-seara si să le dorească pranz bun, declarand că se predă fără conditie, insă că fată cu varsta implora gratierea.

Pus in fiare (pentru ca să'si urmeze pedeapsaa ... si sa nu'si facă seama), mos Dumitru, intovărăsit dedefamilia sa numeroasă si de cei doi frati ai săi, a fost dus la Constanta, unde linistit si increzător, asteaptă gratierea pe care d. prefect si parchetul au cerut-o deja guvernului.

România Liberă, 18 iulie 1887

In imagine scena din Dobrogea la inceput de secol trecut.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

220
Techirghiol
16.05.2021 00:01
Actual: 14° C
Viteza vantului: 3,09 m/s