Cover Image

Dobrogea - tărâm de legende / Mormântul lui Ahile

Publicat de Aurel Băjenaru, 25 Decembrie 2020
Timp de citire: 4 minute

Una dintre cartile de capatai ale copilariei si adolescentei mele pe care tot am recitit-o fascinat, a fost "Legendele Olimpului". O lucrare de Alexandru Mitru, aparuta in doua parti voluminoase, "Zeii" si Eroii", in care se nareaza faptele legendare ale personajelor mitologiei grecesti.

Pe vremea aceea nu am avut de unde afla ca fascinatia mea era premonitorie, unele din legendele gasite acolo avand de a face si cu Pontul Euxin sau chiar cu teritoriul romanesc de astazi.

Iata ce ne spun istoricii antici despre locul de veci al unuia din marii eroi ai mitologiei grecesti, legendarul AHILE "aproape nemuritorul", erou al Războiului Troian ucis de Paris si inmormantat de mama sa Thetis undeva la gurile Dunarii, actuala Delta a Dunarii unde i s-a ichinat si un templu pe masura:

Pausanias: “Se află o insulă în Pontul Euxin (Marea Neagră), la gurile Istrului (Dunării), închinată lui Ahile. Aceasta se numeşte Leuce şi are un perimetru de douăzeci de stadii, este acoperită de o pădure deasă şi plină de animale sălbatice şi domestice. În ea se află un templu şi o statuie a lui Ahile.”

Pindar: “În Pontul Euxin, Ahile locuieşte într-o strălucitoare insulă.”

Euripide: “Ahile, care locuieşte într-o insulă, pe ţărmul de argint, în interiorul Pontului Euxin.

Maximus din Tyr: ”Ahile se odihnește pe o insulă care se află față în față cu râul Istru, iar acolo se află templul și altarul lui Ahile”.

Scylax din Carianda: “Călătoria pe mare de la Istru pînă la Criumetopon este de trei zile şi trei nopţi, iar de-a lungul ţărmului de două ori mai lungă. Căci acolo se află un golf. În interiorul acestui golf există o insulă pustie, numită Leuce, care este închinată lui Ahile.”

Ptolemeu: ”Insulele de lângă Moesia Inferior, lângă țărmul Pontului Euxin, se numesc Boristene si Leuke, aceasta din urmă fiind cunoscută și ca insula lui Ahile.”

Arctinos: “După ce Ahile pune pe fugă pe troieni şi pătrunde în oraş, este ucis de Paris şi Apolo. În jurul leşului se încinge o luptă înverşunată. Aias îl ia şi-l duce la corăbii, în vreme ce Odiseu ţine piept troienilor. Apoi ei îl înmormântează pe Antiloh şi expun cadavrul lui Ahile. Sosind Thetys(mama lui Ahile – n.m.), însoţită de Muze şi de surorile ei, îşi plânge copilul. După aceea Thetys răpeşte de pe rug pe fiul său şi-l poartă în insula Leuce.”

Filostrat: “în Pont se află o singură insulă, aşezată mai mult spre coasta ospitalieră pe care o ai la stânga când intri în Pont. E lungă de treizeci de stadii şi lată nu mai mult decât de patru. Arbori cresc acolo: plopi albi, ulmi şi alţii – cum se întîmplă -, iar cei din jurul templului sînt sădiţi în rînduială. (…) Statuile din templu reprezintă pe Ahile şi Elena uniţi de pace.”

Cașin Popescu in lucrarea sa “Insula lui Achile, Leuce: localizare şi precizări istorice” scrie:

“Grigore Antipa admite că pe locul actualei delte ar fi existat înainte un golf al mării. Acesta, cu timpul, a fost izolat de restul mării prin cordonul litoral Jibireni-Istria şi transformat în liman. Cu timpul, limanul a fost aluvionat şi adus în faza actuală, cu terenuri uscate, mlaştini şi bălţi. Dunărea ar fi debuşat în mare prin şase guri, din care trei duceau apele în Razelm; acestea din urmă ulterior s-au împotmolit.”

(...)

“Insula Leuce s-a aflat în golful pe care Marea Neagră îl făcea pe locul actualei delte a Dunărei, prin urmare localizarea ei trebue făcută în Deltă. Toate informațiile despre insula Leuce pe care le găsim în izvoarele antice conduc unanim la identificarea Insulei lui Achile, Leuce, cu insula Letea. Aici deci, în această insulă, azi a Deltei, ar trebui intreprinse in mod serios şi sistematic cercetări arheologice, dacă întradevăr se vrea a se descoperii templul şi statuia lui Achile de care vorbeşte Pausanias.”


Oricum ar fi, istorici antici ilustri ne-au lasat marturii pretioase care inscriu Dobrogea in panteonul vesnic al mitologiei vechilor greci, cu zeii si eroii lor, ca patrimoniu al intregii umanitati, oilustra mostenire, prea putin cunoscuta astazi.

In imagine scena din apropiere de Gura Portitei, 2005.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

259
Techirghiol
26.04.2024 10:37
Actual: 15° C
Viteza vantului: 6.11 m/s