Cover Image

Expozitia Nationala din Bucuresti - 1906

Publicat de Aurel Băjenaru, 12 Noembrie 2021
Timp de citire: 3 minute

In anul 1906 se implineau 40 ani de domnie a lui Carol I si 25 ani de la proclamarea Regatului Romaniei.

Pentru a marca aceste evenimente s-a luat hotararea organizarii unei expozitii nationale in Bucuresti, printre alte numeroase manifestari la care au participat nu numai romani din toate provinciile tarii ci si de peste hotare, intru celebrarea romanismului.

Iata si o prezentare a acesteia in contextul participarii Dobrogei la expozitie, facuta de Nicolae Iorga in publicatia sa Neamul Romanesc. Articolul scris de Iorga subliniaza o data mai mult nationalismul persuasiv, deseori agresiv si antisemitismul dezgustator al celui numit de multi un "mare istoric".

° ° °

De la Expositie : Pavilionul Dobrogei.

Am văzut cuprinsul moscheii de lemn și de vălătuci și a casei turcești de lingă dînsa, am văzut pe un domn amabil care mi-a dat lămuriri și am zărit voalul alb și fața brună a persoanei care pentru oficialitate e d-na Ismail-Pașa, iar pentru mulți dintre Dobrogeni d-na Lisa Herșcu.

Am văzut un foarte mare număr de băsmăluțe fine, lucrate cu flori și cu fir, după datine foarte străine, dar de sigur interesante, de femeile musulmane din satele Dobrogei. Am văzut cîteva paftale și alte lucrări de metal.

Am văzut o masă și două scaune. Am văzut o folositoare și concretă tabelă statistică a progresului Dobrogei în cei 26 de ani românești, redactată «din ordinul d-lui ministru I. Lahovari» (de cine?). N’am văzut alt ceva.

Astfel, n’am văzut rostul creștin al Dobrogei. Se zice că sînt acolo Bulgari. Sînt, și am vrea să știm ce e și cu dînșii, ca chipuri, porturi, situație. Dar nu ni se spune nimic.

Se zice că sînt Greci prin orașe. Odată ce sînt, ar putea fi folositor să avem oarecare cunoștinți și despre acei locuitori ai Dobrogei. Și sînt Lipoveni, și sînt Ruși, sînt Tatari... Pe toți i-au mîncat Turcii.

Și, vezi, sînt și Romîni. Și mă întreb : în moscheie și în casa turcească bun simbol pentru Dobrogea, nu e așa ? —, unde sînt Mocanii noștri, unde sînt sătenii noștri ialomițeni și brăileni și buzoieni și covurluieni, de veacuri așezați în Dobrogea? Unde e portul lor, unde e lucrul de mină al femeilor lor, unde e gospodăria lor, unde sînt uneltele lor ?

Unde ?

Dar ce poate ști despre așa ceva doamna care e pentru d. dr. Istrati o văduvă de Pașă ?

N. Iorga.

Neamul Romănesc, 8 August 1906

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

27
Techirghiol
30.11.2021 03:57
Actual: 2° C
Viteza vantului: 2,02 m/s