Cover Image

Formarea poporului român - teorii

Publicat de Aurel Băjenaru, 27 Februarie 2024
Timp de citire: 5 minute

Preocuparea românilor pentru originile lor a început cu programul de emancipare politică și socială a națiunii române din Transilvania elaborat de episcopul ardelean Ioan Inochentie Micu. Acesta aducea ca argumente romanitatea neamului,vechimea și continuitatea românilor în Ardeal. Școala Ardeleană preia ideile lui Micu ca program politic susținând originea nobilă, pur romană a românilor și întâietatea lor pe aceste teritorii.

Un lung memoriu sintetiza revendicările ardelenilor români, Supplex Libellus Valachorum redactat de Iosif Mehesi la Cluj și adresat în 1791 curții de la Viena, împăratului Leopold II. Cu argumente precum vechimea,continuitatea,originea și numărul românilor în provincie se revendicau drepturi politice și reprezentarea românilor în Dieta.

Ca răspuns la revendicările lui Micu în anul 1782 apare la Viena, lucrarea "Istoria Daciei transalpine", în trei volume, semnată de Franz Joseph Sulzer, un ofiţer de origine elveţiană. Ideea centrală a lucrării lui Sulzer este originea sud-dunăreană a românilor, de unde, la sfârşitul secolului al XII-lea şi începutul veacului al XIII-lea au migrat în două etape la nord de Dunăre.

O noua versiune a teoriei imigraţioniste propune istoricul Johann Christian Engel respingând-o pe aceea a lui Sulzer în primul rând în sensurile politice. Spre deosebire de teoria lui Sulzer, Engel afirmă că românii au colonizat teritoriile nord-dunărene la începutul secolului al IX-lea în urma deportărilor forţate întreprinse de hanul bulgar Krum.

Istoricul și geograful austriac Robert Roesler, a susţinut ideea conform căreia poporul român s-a format la sud de Dunăre, una dintre cele mai cunoscute teorii imigraţioniste și cea mai copiată de către "demitizatorii" "moderni. Acesta ia în considerare existenţa unui fond lexical comun în limbile albaneză şi română, ducând la dispute îndelungate intre lingviști. Asemănarea dintre limbile română și albaneză s-a explicat apoi prin înrudirea dintre traci şi iliri.

Asta până la Eminescu și admiratorii săi. Eminescu susținea ideea restaurării Daciei care pare să-i devina crez de viață, afirmând în 1876 în admirație pentru geto-daci, "...simt în mine dacul".

Iar un George Călinescu, în monografia "Viaţa lui Eminescu"  trage o concluzie finală de apreciere: "Eminescu era un român de tip carpatin, adică un dac autentic."

Deci de la teoria Școlii Ardelene cu exterminarea tuturor dacilor din teritoriile ocupate cu o apartenența romana pură a urmașilor și obsesiile dacofile ale lui Eminescu, astăzi s-a ajuns la teoria continuității romano-geto-dacice bașca asimilarea tuturor migratorilor goți, ostrogoți, vizigoți,huni, avari, slavi și protobulgari.

De la ultimii "vizitatori" se pare că am rămas cu "amintiri" toponimice greu de uitat și trecut cu vederea, cum a făcut-o până acum istoriografia românească.

Harta adăugată a localităților din România cu nume de origine slava, spune cu totul altceva despre etnogeneza poporului român decât "istoria de stat" păstrată și îngrijită cu sfințenie încă de pe vremea protocronismului ceaușist.

° ° °

Harta este alcătuită de Bogdan Giușcă cu ajutorul inteligenței artificiale.

Nu sunt incluse toponimele care ar putea fi nume românești din cuvinte de origine slavă, de genul Dumbrava, cele care sunt derivații interne în română (de exemplu, nume bulgăresc cu -ești), nici numele istorice care au fost schimbate.

Bogdan Giușcă explica și cum a procedat pentru alcătuirea hărții:

Am programat asta în limba română, cu ajutorul inteligenței artificiale (am modificat rezultatul apoi pe ici pe colo).

Codul:

« Citește dintr-un fișier 'sate.txt' linie cu linie, extrage din fiecare rând numele localității și apoi etimologia, separate prin "<". Adaugă aceste valori într-o listă.

Citește dintr-un fișier 'localitati.csv' linie cu linie. Iei valoarea numelui localității din câmpul numit "diacritice" și înlocuiești "ş" cu "ș" și "ţ" cu "ț", elimini ce este între paranteze și spațiile goale de la sfârșitul șirului. Dacă acest nume se găsește în lista din fișierul 'sate.txt', atunci pui valorile din câmpurile "lat" și "lng" într-o listă de coordonate.

Vreau ca aceste coordonate să fie puse ca puncte roșii pe o hartă fizică a României și să salvezi harta ca "ToponimeSlave.html", la fiecare punct să fie pus ca descriere etimologia. »

https://toponime.tiiny.site

° ° °

Harta presupune o populație de origine slavă care s-a răspândit în timp pe toată suprafața actuală a României și o alta populație "continuatoare" care să preia numele găsite aici și să le duca mai departe asimilând populația găsită

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

109
Techirghiol
28.04.2024 12:26
Actual: 20° C
Viteza vantului: 7.36 m/s