Cover Image

Gardul de piatra

Publicat de Aurel Băjenaru, 2 Septembrie 2021
Timp de citire: 2 minute

Gardul trebuie sa aiba acum peste 50 de ani.

Aveam poate 7 ani cand, in 1970, cascam gura si ascultam fascinat povestile lui nea Victor Spataru, pe care le insira cu mare rabdare si devotiune in timp ce suda la gard "s" - urile pe care le facea si batea cu ciocanul tatal meu. Era vorba de aventurile lui Robinson Crusoe pe insula lui.

Tata mi-a povestit mai nou, temelia cu stalpii de sustinere a fost facuta de el, iar gardul de piatra in sine cu piatra de Techirghiol cioplita de mana, de Repet Ciorabai si Nelu Postu, iar partea de sus a fost executata de Victor Spataru. Gardul, dupa cum se vede, chiar si dupa 50 de ani, arata excelent.

Cei doi mesteri, Nelu Postu si Repet Ciorabai lucrau de fapt pe autostivuitoare in port, Repet Ciorabai fiind seful de tura. In timpul liber insa, erau cunoscuti ca mesteri deosebiti care ridicau si finalizau tot felul de constructii. Munca suplimentara era deseori obositoare, compensand lejeritatea muncii la stat in Republica Socialista Romania.

  • Nu mai bea mai Nelule, avem de lucru.
  • Lasa ba "gabonezule", replica acesta lui Repet, imi leg si eu o mana sub stivuitor si ma apuc sa dorm mai tarziu.

Se pare ca Repet, cand era obosit de la munca din afara serviciului, se baga sub autostivuitor legandu-si o mana in sus, sa para de departe ca e ocupat cu vreo reparatie sub masina.

Gardul sta si acum, marturie a muncii unor oameni deosebiti.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

158
Techirghiol
28.09.2021 18:49
Actual: 16° C
Viteza vantului: 5,22 m/s