Cover Image

Mormantul lui Ovidiu

Publicat de Aurel Băjenaru, 21 Martie 2021
Timp de citire: 3 minute

Iata o stire din ziarul Telegraful din urma cu aproape un secol si jumatate, care astazi ar face sa vuiasca internetul si mediile de socializare, pierduta insa in negura arhivelor.

"S-a descoperit mormantul lui Ovidiu la Anadolkioi (Anadolchioi)."

° ° °

MORMINTUL LUI OVIDIU

Un eveniment de cea mai mare insemnătate istorică—mormântul lui Ovidiu pare că s'a descoperit in fine. Ni se scrie din Constanţa, că d-nii Mihail Cogălniceanu şi Papadopulo-Calimaki, făcänd o escursiune arheologică la satul Anadolkioi, care se află la o distanţă de 7 kilometre de Constanţa, au descoperit lăngă un mal surpat şi plin de pietre mormentale, o piatră cu inscripţii ale poetului "Metamorfoselor".

D. Vasile Urechiă ( 1834 - 1901 politician, scriitor, istoric, romanist si românist) a fost insciinţat despre descoperire, pleacă zilele aceste la Constanţa, asemenea ülec acolo şi d. Gr. Tocilescu (1850 – 1909 istoric, arheolog, epigrafist și folclorist român) , distinsul nostru arheolog. Dacă descoperirea se va adeveri, apoi acest evenimeut va avea un resunet in Europa intreagă. Muzeul nostru naţional este deci i1n ajunul unei achisiţiuni de cea mai mare importanţă. (Telegraphul de Bucuresci, 11 iunie 1887)

° ° °

Se stie ca fostul jurnalist si politician Mihail Kogalniceanu (1817 - 1891), membru si chiar fost presedinte al Academiei Romane, dupa ce se imbolnaveste grav in 1886, se retrage din viata politica in Dobrogea, devenind un wannabe arheolog, uneori prilej de glume pentru cunoscuti si mediatizand descoperirile facute acolo.

Alexandru Papadopol Calimah (1833 - 1898) a fost un carturar din secolul al XIX-lea, primul roman care a inventariat scrierile pierdute despre daci, geti si Dacia.

Asa ca cei doi alcatuiau un tandem intelectual de istorici cat se poate de veridic in ceea ce priveste descoperirea de la Anadolchioi.

Pentru cine nu-l cunoaste, Anadolchioi a fost candva in istoria moderna un sat turcesc in apropiere de Constanta veche care avea zidul cetatii la capatul terestru al peninsulei. La extinderea Constantei fostul sat a devenit cartierul Coiciu de astazi si parte din cartierul Tomis.

Pe vremea lui Ovidiu Anadolchioi era o asezare de traci (geti) pe care romanii o descriu mai tarizu constituita din "cives Romani et Bessi consistentes vico..." (sat consituit din legionari veterani si traci).

Este oare adevaratul Tomis despre care scrie Ovidiu un altul?
"Ori şi când văd acest loc, cu datina, portul şi limba Geţilor, şi mă gândesc ce am ajuns şi ce-am fost" (Ovidiu,Tristia III, 8.)

Cetatea greceasca Tomis pe care astazi o numim Constanta nu avea cum sa adaposteasca pe getii si barbarii de care vorbea Ovidiu, grecii nu permiteau strainilor sa se aseze intre zidurile lor. Sau vechea cetatea a fost cucerita de geti. Dar a fost Ovidiu cu adevarat exilat la Tomis? In orice caz, nu exista nici o alta sursa antica care sa aduca o marturie despre exilul acestuia.

In ceea ce priveste "mormantul lui Ovidiu de la Anadalchioi", va urma...

Extractul de ziar este din Telegraphul de Bucuresci, 11 iunie 1887.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

211
Techirghiol
26.04.2024 09:01
Actual: 13° C
Viteza vantului: 6.7 m/s