Cover Image

O nouă tâlhărie in Dobrogea

Publicat de Aurel Băjenaru, 31 Octombrie 2021
Timp de citire: 4 minute

(Din viata locuitorilor de frontiera de la inceputurile Dobrogei, un "western" dobrogean.)

O nouă tâlhărie in Dobrogea

— In cătunul Docuzaci (Măgura astazi n.m.), din judeţul Constanţa, care se   găseşte situat lângă frontiera bulgară, in sara de 16—17 Octombre curent, s'a prezentat o bandă de tălhari compusă din mai mulți indivizi, imbracati turceste si ínarmati cu pusti Martini de cavalerie, revolvere şi iatagane.

Aceşti tălhari sau dus mai intăiu la casa fraților Hagi Talip şi Hagi Mahmut, la care erau adunati mai mulţi mosafiri pentru petrecere, unde intrând inăuntru au legat pe patronul casei și 13 din musafiri cu cealmalele și bräiele lor și prin bătăi şi râniri le-au răpit tot ce aveau asupra lor, apoi luând din odaia musafirilor pe Hagi Talip, cati-va din tălhari sau dus in casa lui, iar ceilalţi: au rămas să supravegheze pe cei adunaţi la petrecere.

Ajunsi cu Talip acolo, au inceput să-i tortureze din nou, tăindu'i o ureche pentru a'l face să le dea bani și în cele din urmă i-au râpit 600 lei în hârtie și aur, o salbă și toate armele ce le avea acolo.

De la casa acestuia tâlharii sau îndreptat spre locuinţa lui Salim Hali unde prin spargerea uşei, au pătruns o parte din ei   înăuntru, iar restul a   râmas afară trăgând la focuri de arme in scop de a   intimida pe locuitori să   vie in ajutor. Aci tâlharii găsind numai pe soţia lui Salim, au inceput s'o tortureze, făcându-i mai multe tăeturi de cuţit pe corp pentru a le arăta unde sunt banii; însă văzănd că nu   pot obține nici un rezultat favorabil, sau mulțămit numai a-i lua salba de la gât si apoi a se îndrepte spre casa lui Ali Mustafa, la care se aflau mai multe femei în   petrecere.

Ajunşi la casa acestuia, criminalii au intrat înăuntru si după ce au luat salba femeii lui Ali, s'au retras trăgând la focuri.

După comiterea acestei din urmă jefuiri, tălharii s'au intors din nou la casa lui   Hagi Talip, unde au inhamat la   o căruţă verde doi cai murgi ai   acestuia și punend şi pe Talip legat intrinsa au fugit luând drumul spre pădurile Hairanchioi ( Dumbraveni, Canaraua Fetii , probabil la pesterile paleocrestine n.m.), urmăriţi fiind de   locuitorii ai celei cătune şi asupra cărora tălharii descăreau focuri pentru ai pune în   împosibilitate de a   se apropia de dânșii. Cu modul acesta criminalii au putat scăpa in desişul pădurilor.

Dintre aceşti tălhari au fost recunoscuți unul Sali Ahmet, fost servitor la Emin Hafuz şi Hagi Talip, iar restul bandei se compunea din arnăuţi și indivizi trecuţi din Bulgaria făra paşapoarte printre pichetele noastre. Sau organizat mai multe potere imprejurul pădurilor unde sau refugiat bandiții, pentru prinderea lor.

Era nouă, 23 Octombrie 1894

° ° °

Despre "Canaraua Fetii", locul de retragere al talharilor de mai sus exista o legenda care spune ca pe Valea Ceairului, aproape de granita cu Bulgaria, isi facusera salas, intr-o stanca, niste talhari, care, la rastimpuri, rapeau fetele cele mai frumoase din satele din imprejurimi si le necinsteau. Taranii au rabdat o vreme, infricosati de cruzimea banditilor, dar in cele din urma au dat foc salasului, ucigandu-i pe toti cei din grota. De atunci, locului i se spune Canaraua Fetii, kanara inseamnand stanca in limba bulgara.

Descriere imagine

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

193
Techirghiol
23.01.2022 23:09
Actual: -5° C
Viteza vantului: 6,86 m/s