Cover Image

Obiceiuri de nunta in Dobrogea

Publicat de Aurel Băjenaru, 6 Decembrie 2020
Timp de citire: 2 minute

Nu se poate vorbi de astfel de obiceiuri strict tipice Dobrogei atata timp cat colonisti din toate colturile tarii si-au adus si datinile cu ei, influentandu-i pe cei gasiti aici, in parte preluandu-le ritualurile. Dar astfel s-au creat totusi obisnuinte comune de-a lungul timpului.

In Dobrogea rurala candva, la crestini, nunta incepea cu o seara inaintea cununiei, cand avea loc o mica petrecere pentru femei. Soacra mare impreuna cu alte femei mergeau sa ia nasa, iar apoi porneau impreuna la mireasa pentru a face „inchinatul betelei”. Nasa punea apoi in parul miresei o beteala si voalul, oferindu-i si un cadou, de obicei o genta cu farduri, parfum si bijuterii. In schimb, mireasa ofera si ea un cadou nasei, de regula un sapun si un prosop. In timpul cununiei religioase, mirele trebuia sa se aseze pe rochia miresei daca isi dorea o sotie ascultatoare. La finalul petrecerii, dupa ce nasa ii scotea voalul miresei, se facea hora femeilor. Fiecare dansa cu mireasa, rasplatind-o cu bani pentru dans. A doua zi, mirii mergeau cu un cadou la nasi pentru a le rasplati ajutorul.


Nunta noastra, cu o cununie religioasa, am organizat-o spontan, intr-o vacanta de vara la Techirghiol. Ne-am cununat pe o mica terasa a casutei din mijlocul campurilor techirghiolene, langa tumulii scitici, deasupra campurilor inverzite de recolte, in cantecul ciocarliilor si zumzetul greierilor de campie. Am invitat, cativa prieteni, vecini si rude la o petrecere "campeneasca", ca in fiecare an cand veneam acasa in vacanta, fara sa le spunem nimic despre ceremonie.

La inceputul petrecerii au venit, invitati de familie, doi preoti care au tinut slujba de cununie, la care multi dintre oaspetii nostri au asistat surprinsi, mai ales ca era pregatit totul pentru o cununie obisnuita, cu toate obiectele de ritual ortodox. Dupa aceea s-a petrecut pana adanc in mijlocul noptii de vara, acolo in mijlocul campului, intr-o feerica atmosfera bucolica, aproape incredibila, la lumina felinarelor si a stelelor cerului dobrogean. Si'am incalecat pe'o sea...

In imagine nunta la Techirghiol, 16.07.2005.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

207
Techirghiol
30.05.2024 21:07
Actual: 21° C
Viteza vantului: 4.21 m/s