Cover Image

Pe urmele strabunicului

Publicat de Aurel Băjenaru, 19 Iunie 2021
Timp de citire: 3 minute

Musurat, un nucleu al romanismului Dobrogei

Musurat, care astazi se numeste Movilita si este un sat neinsemnat in apropierea Techirghiolului, a fost la inceputul "romanismului" de pe aceste meleaguri de coasta, un nucleu al dezvoltarii Romaniei moderne in vechea provincie otomana Dobrogea.

Aici au sosit si primii colonisti romani munteni pe noua coasta a Romaniei, munteni de ses numiti si "cojani" de catre mocanii veniti cu oile. Aici a ajuns si unul dintre strabunicii mei de fapt, muntean de ses din clanul Bajenaru.

Aici ziarul Romanimea relateaza despre scandalul nationalizarii mosiei militantului nationalist bulgar Ivan Ogneanof din Musurat / Dobrogea. Acesta a facut avere in timpul ocupatiei bulgaro-turco-nemtesti din Primul Razboi Mondial. Apoi a infiintat un comitet de actiune, cernad alipirea Dobrogei la Bulgaria prin manifestari publice si congrese.

A fugit la Sofia unde si-a continuat operatiunule de discreditare a administratiei romanesti din Dobrogea, iar in articol se prezinta tocmai confiscarea defectuoasa (prin coruptie si abuz de catre functionari verosi) a mosiei sale aflata "in rod".

Citim în „Dobrogea Jună" următoarele sub titlul de mai sus: „Vom relata, fără nicî un comentar, faptul, lăsând ca cititorii sări judece și să-l aprecieze fiecare după cuviință.

De pe urma activității ,,naționaliste ‘ a faimosului Ivan Ogneanof, președintele Comitetului bulgaro-dobrogean, pe ruinele secătuirei muncii și avuțieii românești în partea locului, rămăsese la Musurat, în urma fugii recente a cinicului personaj, pe moșia acestuia, aproape cinci sute hectare de sămănături de grâu și rapiță — o recoltă anul acesta din- cele mai abundente și promițătoare.

In conformitate cu legea exproprierilor, urmând ca o parte dțn moș(le să treacă țăranilor, se constitui în localitate — sat locuit eminamente de vrednici Cojani — o obștie, care, după hotărârea comisiuneii locale în frunte cu judecătorul respectiv, aștepta să ia în exploatare porțiunea cuvenită.

Din nenorocite, încercarea plugarilor români a fost zădărnicită. Pe deoparte, procuratoarea numitului Ogneanof, prin avocatul său d. Paul Dobrescu — candidat national-liberal la apropiatele alegeri parlamentare — ceru și obținu delà Comisia de revizuire fără citarea delegatului sătenilor și știrea agronomului respectiv, schimbarea terenuui și cotei fixate de judecător, iar, pe de altă parte, sucursala Băncii Românești din Constanta, pentru datorii — zice-se — de conveniență, aplică sechestru pe peste 300 hectare de recoltă aleasă, pe care le vându d-lor Aurel Bulu și Marin Andrei, primul cumnat, secundul văr, cu neprihănitul Const. Alimănișteanu, director al acelei Bănci, înființând tot, odată pe restul de recoltă sechestru judiciar și însărcinând cu administrarea pe d. Voicu Roșculeț cunosctal arendaș, cu o remunerație de 4000 lei pe lună.

Deocamdată, o s'implă întrebare : Chiar în cazul când datoria) moșiei Ogneanof ar fi fost reală și aplicarea sechestrului necesară, nu s’ar fi căzut din partea unei; instituții1 pretinse româneștî și democratice, să fi încredințat acea recoltă, sub orice garant și control, sătenilor d’in localitate, înapoiați din război ori din refugiu, flămânzi, desculți și fără adăpost?“

Romanimea, Miercuri, 4 iunie 1919

In imagine vila de inceput de secol trecut din Musurat / Movilita.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

220
Techirghiol
04.08.2021 21:28
Actual: 26° C
Viteza vantului: 5,1 m/s