Cover Image

Plaja Mamaia, 1916

Publicat de Aurel Băjenaru, 2 Octombrie 2021
Timp de citire: 4 minute

Se impune urgente masuri pentru îmbunătățirea ei.

(Mamaia lui Ion Bănescu, "inventatorul" ei,  nu a existat decât în planuri și în percepția ulterioara a acestuia. Printe alte mari fapte ale primarului Bănescu infirmate în articole anterioare, faptul că acesta a împărțit și vândut terenuri în Mamaia, punând astfel bazele viitoarei stațiuni este infirmat în articolul de mai jos, zece ani de la deschidera băilor acolo. Terenurile pe care Bănescu le-a vândut ieftin pe plajele din jurul băilor noi construite au rămas goale, proprietarii pierzandu-și după patru ani dreptul de proprietate cumpărat.)

° ° °

Cine a fost la Constanta și a avut de indurat nenumăratele mizerii pe cari le procura plaja Mamaia - cu trenul ei neîncăpător, cu înghesuială, cu lipsa de organizare, etc., vă citi cu satisfacție rândurile de mai jos, pe cari le găsim într'o foaie din Constanta:

În "Liberalul Constantei" din 5 iunie găsesc un articol foarte bine documentat asupra plajei de la Mamaia prin care autorul arata că desi primăria Constanta a vândut acolo terenul cu prețul derizoriu de 30 bani m.p., totuși nimeni n'a construit până acum acolo; și propune o serie de îmbunătățiri spre a încuraja cumpărătorii de terenuri și a înlesni construcțiile. Intre alte propuneri el e de părere că termenul de 4 ani în care cumpărătorii sunt obligați a construi, să fie desfintat; că serviciul tehnic al comunei să gasească un mijloc de a construi eftin, arătând la ce adâncime se poate construi în nisip; să se canalizeze, să se aducă apă, electricitate, plantație, nivelarea, pepiniere, tramvaie; Societate de construcție.

N'aveam nimic de zis daca plaja Mamaia întrunea conditiunile esențiale unie plaje sub punctul de vedere estetic, practic, higenic și economic, calități pe care aceasta plaja nu le are.

Plaja Mamaia e situata la 8 sau chiar 9 klm. de oraș. Pentru a face o bae de mare trebuie să faci 10 kilometri în tren, în vagon indesiți pe căldură de iunie, iulie și august. Prin urmare nu e practica.

De la punctul de plecare din oraș a trenurilor pentru stațiunea Mamaia, trenul ocolește toată partea de sus a orașului, țigănia, tăbăcăriile, cărămidariile, bălțile unde se aruncă ordurele Constanței. Prin urmare nu este estetică.

O plaja unde ești obligat de a parcurge de la cabina d-tale 150 m. pentru a găsi adâncime suficienta pentru a te îmbăia și dupăce ai făcut baia trebue să mai parcurgi incă o dată aceeași distanta fiind ud, sub vântul Constanței dela Nord, expus să capeți o bronsită sau cel puțin un guturai, nu se poate chema o plaja higenică.

E bine de cunscut de toată lumea că locuitorii contribuabili ai orașului nu se pot bucura de plaja Mamaia, pentru motivul că dacă vrei să faci bae trebue să pierzi o jumătate de zi, ceea ce nu convine mârei majorități a locuitorilor Constantei, și chiar o mare parte din cetățenii Constanței n'au vizitat această plaje desi e inființată de vreo 10-12 ani. Cu trenul, baia, băiașul, baia iți vine la 2 lei și în cazul dacă vrei să te duci cu trăsura te costă 10 lei. Prin urmare nu se poate chema aceasta plajă, o plajă economică.

Dar mai este ceva. E bine cunoscut că satele care inconjoară această plajă sint contaminate în permanentă de febra palustră (malarie sau alte boli provocate de paraziti ai ficatului, boli transmise de tantari n.m.), motivată de bălțile care inconjoară aceste sate. Prin urmare numai sănătoase de locuit nu pot să fie.

Am reprodus rindurile de mai sus pentru că să punem sub ochii "celor în drept" aceste grave constatări. Mamaia așa cum se prezintă astăzi este o adevărată rușine căreia trebuie să i se pună capăt prin măsuri de îndreptare, urgente și bine chibzuite.

Adevărul, 12 iunie 1916

° ° °

In imagine gara Mamaia, 1916.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

44
Techirghiol
16.08.2022 06:59
Actual: 18° C
Viteza vantului: 2,07 m/s