Cover Image

Sângeroasă încăerare în Dobrogea nouă

Publicat de Aurel Băjenaru, 17 Iulie 2019
Timp de citire: 4 minute

Intre tătarii comunei Caratai (Nisipari astazi n.r.) şi coloniştii romani stabiliţi de curand acolo (aromani n.r.) s'au iscat certuri.

Duminică pe cand coloniştii se adunaseră să discute lipsa de locuri de casa de cari suferă şi să intocmească un memoriu — au năvălit cete numeroase de tătari asupra-le şi s’a incins o sangeroasa incăerare.

Coloniştii s'au refugiat cum au putut. Tătarii li-au devastat locuinţele şi pe cari i-a prins i-a mutilat ingrozitor. Sant peste 40 răniţi grav. Autorităţile au intervenit tarziu.

Gazeta Transilvaniei, 8 Octomvrie 1924

 

***

 

Lupta pentru pământ în Dobrogea

După informaţinaile pe cari ni le dau prietenii noştri, ardeleni, din Dobrogea, sub propaganda agenţilor bulgari elementul mahomedan a pornit sa emigreze.

Işi vand averile pe nimic (un hectar cam 6000—7000 lei). Cumpărătorii sunt mai totdeauna bulgari.

Este aci o politică streină de interesele romanesti. Elementul mahomedan din Dobrogea este muncitor şi paşnic. E de dorit sa rămană şi să coopereze cu romanii la buna stare a provinciei.

Propanda bulgară este in toiul ei mai ales intre tătari. Scandalul dela Caratai — despre care am relatat şi noi — se datoreşte tot unei chestiuni de uztura aceasta. Ziarul ≫Dobrogea Jană≪ publică următoarele amănunte la aceasta privinţă:

Am relatat, primele svonuri despre o pretinsă incăerare sangeroasă intamplată in satul Caratai. Controland de aproape faptele, spre a stabili adevărul, am aflat următoarele:

Trei plugari de origină bulgara din Duiungi (Nuntasi astazi n.r.), cumparand gospodăria unai tatar care urmează să emigreze, cumpărătorii au venit cu un automobil in satul vanzătorului, să-l ia la Constanta spre a face actele de vanzare.

Mai mulţi colonişti stranşi la carciuma din sat, văzand pe sătenii bulgari că cumpără averea tătarului pe care intenţionau să o cumpere ei, după ce au oferit şoferului 200 lei ca sa plece, lăsand pe sătenii din Duiungi in  Caratai, au sarit asupra acestora lovindu-i cu furci si cu ciomege.

Bulgarii retragandu-se in spre cartierul tataresc sa ceara acestora ajutor si colonistii urmarindu-i, acestia au intrat in geamia turceasca pe care au devastat-o, furand mai multe covoare de mare pret - geamia din satul Caratai fiind inzestrata cu covoare persiene.

S'a produs cu aceast ocazie incaierarea, in timpul careia au fost raniti cativa colonisti.

 

Gazeta Transilvaniei, 12 Octomvrie 1924

 

***

 

Unul dintre colonistii din Karatay (Manzul Negru tr.)  Diamandi Valaori, dupa cum zicea fiul sau Mihail, a fost "primul colon roman asezat in anul 1879 la anexarea Dobrogei la patria mama in satul turcesc Caratai astazi Nisipari".

Mihail Valaori,  mare mosier si binefacator din Karatay (Manzul Negru tr.), a contribuit in 1936, la constructia actualei scoli din sat, lacasul primind initial numele de Iuliu Valaori.

Învățătorul Tache Bănică povestea că, la ceremonia inaugurării scolii din Nisipari precum și a dispensarului nou ridicat, care a avut loc la data de 25 iunie 1940, Mihail Valaori a refuzat să-l plătească pe Episcopul Gherontie al Tomisului pentru slujba de sfințire a lăcașurilor amintite, considerând că este de datoria înaltei fețe bisericești să contribuie la oficierea acestui serviciu religios. Tot el preciza că acesta era un obicei în Moscopole, locul de obârșie al familiei Valaori, unde existau 40 de biserici ridicate prin donații particulare.

 

 

In imagine scoala respectiva din Nisipari.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

459
Techirghiol
26.04.2024 18:00
Actual: 17° C
Viteza vantului: 4.96 m/s