Cover Image

Sclavia femeilor în Turcia

Publicat de Aurel Băjenaru, 14 Iunie 2020
Timp de citire: 5 minute

La congresul internaţional al femeilor, ce s'a ţinut luna trecută la Berlin, a făcut princesa turcească „Hairie-ben Aiad" o interesantă conferenţă despre soarta femeilor în Turcia. 

Turcia a subscris actul delà Bruxela despre ştergerea sclaviei cu negri, dar acasă la ea bântue şi acum "sclavia albă", sclavia femeilor. Femeile în Turcia sunt sclave în înţelesul strict al cuvêntuluî.

Turcii cumperă femei pentru haremurile lor şi le fac sclave, cari trebue să asculte orbiş de stăpânii lor şi pe cari stăpânii le pot vinde la altul. Instituţiunea sclaviei e spriginită de autorităţi şi chiar persoanele conducătoare şi cu influenţă în viaţa publică se tem de puterea femeilor libere şl prefera, ca sclavele să aducă în lume şi să crească generaţiure nouă. Pentru a face pe plac persoanelor înalte, chiar soţiile lor (sclave) se ocupă în stil mare cu comerciul şi dresarea sclavelor. Fetele (sclavele) pentru haremuri sunt cumpërate mal ales din Caucas.

La sclavia femeilor nu vor renunţa Turcii niciodată de bună voie, ci numai sub presiunea puternica a opiniuneî publice din Europa, care a şters odinioară sclavia cu negri.

Tribuna, 17 / 30 Iunie 1904

* * * 

Isi plang negrii din "America" de mila ca au fost folositi ca sclavi de-a lungul istoriei? O prea slaba cunoastere a acesteia si in special a istoriei "lumii vechi", nu le ingaduie sa-si rupa lanturile sclaviei din cap nici astazi. Iata cateva consideratiuni apropo de sclavie de-a lungul timpului.

Printre primele inscrisuri despre sclavie, gasim la Clearh din Soloi in secolul IV î. Hr. o prezentare a scitilor, ca pe cei care ar fi dat nume stausului de sclav / sclavus:

"Sciţii au poruncit tuturor cu atâta trufie, încât serviciul de sclav atât de jalnic pentru toţi, s-a transmis urmaşilor cu un cuvânt scitic, aşa cum era el."

Sclavia a fost dea lungul timpului o institutie atemporala se pare. Imperiul Roman avea, dupa unii istorici, un necesar de 250.000 de sclavi noi pe an.  Califatul Arab din Bagdad  nu era de fel mai prejos cu cererile sale unde se preferau sclavii din Caucaz. Emiratul din Cordoba (Spania) prefera "marfa" din Europa de vest, Irlanda... etc.

Alte piete din Europa

De asemenea, existau tranzactii de sclavi in alta parte. Praga, Verdun, Marsilia, Rouen, Venetia, Roma ... pentru a numi doar cateva. Praga, de exemplu, s-a dezvoltat in jur de 950 intr-un punct de transbordare pentru nord-vestul Europei. Au venit aici cumparatori europeni, dar si comercianti musulmani. Au facut comert cu tinichea, blana si oameni. Un comerciant evreu  sublinia ca exista faina, orz, pui si oameni la un pret corect.

Mai departe spre vest, Verdun si Rouen au fost hub-uri deosebit de importante pentru comertul cu sclavi. Verdun, la granita Germaniei de astazi si a Frantei, se afla in mijlocul imperiului franc. Pe de alta parte, sclavi au venit din Irlanda si Olanda de azi prin Rouen. In Verdun si Rouen, multi dintre sclavi au fost castrati si apoi dusi la sud. Emiratul din Cordoba avea o mare nevoie de eunuci - si aici erau si multi slavi. Pentru 961, in Cordoba sunt documentate 13.000 de sclavi. Plus toate celelalte!

Marsilia si Roma

Marsilia a fost foarte importanta pentru Imperiul Franconian. Aici a fost principalul port pentru comertul cu sclavi in toata Mediterana. Sclavii din Rouen si Verdun au fost debarcati de comerciantii musulmani prin Marsilia. Tot la Roma, crestinismul nu a impiedicat pe nimeni sa se ocupe de sclavi ca pe vremuri. Asa cum am spus deja: comerciantii de sclavi din Evul Mediu timpuriu inca nu le pasa prea mult de religie si politica!

Venetia

Venetia, acest oras mic din laguna, s-a ridicat din mlastina pe spatele sclavilor. Orasul a inceput sa creasca in jurul a 750 - finantat prin comertul cu sclavi. Vecinii crestini au incercat sa stapaneasca Venetia si au fortat orasul sa semneze contracte pentru ca sclavii lor sa fie adusi inapoi.

Orasul republica a compensat  aceasta pierdere a "terenurilor de vanatoare" prin prinderea slavilor din Dalmatia si Boemia (actuala Cehie si Polonia).  Venetia a vandut pe toti si orice, crestin sau nu. Din nou si din nou au existat plangeri ca oamenii liberi din regiunile vecine au fost, de asemenea, rapiti si vanduti.

S-a mers atat de departe incat binecunoscutul salut italian "Ciao" in niciun caz nu inseamna "salut". Acest cuvant este derivat din dialectul venetian si provine de la ,,schiavo" - sclav. Tradus liber ar fi ,,mereu la dispozitia ta", ceva mai direct: ,,Eu sunt sclavaul tau".(donnerhaus.eu, traducere, fragmente, "Sclavii europeni pe drumul matasii" / "firimituri de istorie")

Asta ca sa pomenim numai de cateva din aspectele sclaviei in "lumea veche".

In imagine "Piata de sclavi" de Jean-Léon Gérôme.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
02.07.2020 14:47
Actual: 29° C
Viteza vantului: 6,2 m/s

Vizitatori astazi

270