Cover Image

Scrisoare din Constanţa - 27 August v. 1906.

Publicat de Aurel Băjenaru, 13 Ianuarie 2020
Timp de citire: 3 minute

Lumea de aici, este incă sub impresiunea groaznicei catastrofe din noaptea de Mercurea trecută, cand s’au inecat in mare un ofiţer şi 11 soldaţi, şi despre care aţi aflat de sigur amănunte din ziarele bucureştene.

Cu toate incercările tăcute de o echipă de marină, la locul sinistrului Caraharmar (Caraharman, Vadu astazi n.r.), langă capul Midia, nu s’a putut scoate pană acum nici nu cadavru. Se crede cu siguranţă că nenorocitele victime, cand s’a răsturnat barca, s’au prins unii de alţii şi astfel incleştaţi au perit in ghiarele morţii.

Mane se vor face mari cercetări cu scafandrierii (scufundătorii) pentru scoaterea cadavrelor, cari dacă se vor găsi vor fi inmormantate in cimitirul militar de aici cu onoruri deosebite, căci sermanii soldaţi au murit sub drapel facandu-şi datoria.

Astăzi s’au oficiat in tabăra dela Anadolchioi (cartierul Tomis III, Constanta n.r.) un sat la caţi-va chilometri de Constanţa, un parastas pentru odihna sufletelor nenorocitelor victime. Parastasul a fost oficiat de preotul Constantinescu, confesorul garnisoanei şi de preotul din Anadolchioi. Au asistat ofiţerii intregei garnisoane, cari purtau la braţ doliu, in frunte cu generalul Anghelescu, comandantul diviziei independente din Dobrogea, precum şi amiralul Coslinski, comandantul-şef al marinei militare, cu statul major. S’au ţinut mai multe discursuri, in cari s’a relevat moartea eroică a sermanilor soldaţi. Trupele din tabăra intreagă, concentrate pentru manevre erau inşirate in ţinută de ceremonie in jurul cortului-altar in care s’a oficiat serviciul divin.

* * *

Ministerul de răsboiu a insărcinat cu facerea anchetei asupra catastrofei dela Caraharmar pe generalul Boerescu, comandantul brigadei din Constanţa şi pe amiralul Coslinski. Ancheta durează incă.  După cat a transpirat pănă acum, vina cade asupra comandamentului marinei, care contra legei militare a marinei, a inchiriat bărci de rechiziţie.

In primele zile ale lunei Septemvrie se vor face obicinuitele curse anuale de toamnă pe hipodromul dela Anadalchioi.La aceste alergări vor lua parte numai cai dobrogeni. Programul alergăriior se intocmeşte acum la ministrul de răsboiu. 

Duminecă dimineaţa va sosi in portul de aici noul vapor al serviciului maritim roman ≫Impăratul Traian≪ care a fost construit in şantierul din St. Nazaire Franţa. Vaporul e comandat de loc. comandorul Cesar Boerescu. Pe bordul său se află şi d-l colonel Coandă, directorul serviciului maritim roman. Vaporul ≫Traian≪ a plecat eri din St. Nazaire spre Romania. Mane se va afla la Lisabona, Joi la Tanger (Maroco), Vineri la Alger, Marţi la Malta, Joi la Smirna şi Sambătă la Constantinopol. 

La sosirea vaporului in portul nostru toate vasele de răsboiu şi cele comerciale, vor da salutul de onoare. Recepţiunea vaporului o va face d-l Ionel Grădişteanu, ministrul lucrărilor publice, de care depinde serviciul maritim. Se crede că la acesta serbare va lua parte şi principele moştenitor Ferdinand şi principesa Maria. 

Vaporul ≫Traian≪ va deservi linia Constanţa—Constantinopol—Alexandria şi va stabili comunicaţia cea mai repede, mai scurta şi mai ieftină in Estremul Orient prin Egipt.

C.

Gazeta Transilvaniei, 31 August (13 Septemvrie) 1906

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

220
Techirghiol
27.04.2024 08:01
Actual: 12° C
Viteza vantului: 2.67 m/s