Cover Image

"Sfânta Maria Mică"

Publicat de Aurel Băjenaru, 8 Septembrie 2021
Timp de citire: 2 minute

Fotografia aceasta i-am facut-o mamei (pe hartie AZO, 9x12) candva cand aveam probabil 13,14 ani. Multi poate nu ar recunoaste-o asa de tanara. Eu o vad uneori si acum asa.

Muncisem o jumatate de vara la Baile Reci din Eforie pentru a-mi cumpara "aparatul de marit".

E una dintre rarele fotografii pe care i le-am facut atunci cand locuiam in Romania si-mi pare rau acum c-au fost atat de putine. Mama trebuie sa fi avut in jur de 36 de ani.

Astazi e zi de sarbatoare "Sfânta Maria Mică", una dintre sarbatorile pe care mama le celebra cu sfintenie, mai ales ca era si ziua numelui ei.

Am aflat in ultimii ani ca si aceasta sarbatoare tine de numele ei, de multe ori uitand insa s-o felicit. O faceam intotdeauna de 15 august, crezand ca sarbatoarea de astazi, din 8 septembrie ar fi oarecum "optionala".

Biserica ortodoxa spune insa ca in aceasta zi are loc cea mai mare sarbatoare a toamnei.

"Sfânta Maria Mică este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, început de la 1 septembrie. Este cea mai mare sărbătoare a toamnei și se sărbătorește în fiecare an pe data de 8 septembrie. Sfânta Maria Mică  sau Nașterea Maicii Domnului se sărbătorește atât în biserica ortodoxă, cât și în cea catolică."

Astazi nu mai pot s-o felicit de ziua ei. Am facut-o pe 15 august de Sf. Maria ultima data, era pe patul de spital cu ochii inchisi, respirand insa usor, linistit sub masca de oxigen. Am crezut ca totul va fi bine. A doua zi s-a stins.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

43
Techirghiol
16.08.2022 06:48
Actual: 18° C
Viteza vantului: 2,07 m/s