Cover Image

Statiunea Zoologica Agigea si apararea coastei

Publicat de Aurel Băjenaru, 11 Octombrie 2020
Timp de citire: 4 minute

Iata cateva amanunte despre cum a ajuns Universitatea "Cuza Voda" din Iasi, proprietara Statiunii Zoologice din Agigea (astazi Staţiunea biologică marină "Prof. Dr. Ioan Borcea"), sa cedeze 15,69 hectare de teren Ministerului Apararii Nationale, pentru constructia de instalatii pentru apararea coastei in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Decretul de Lege semnat de Maresalul Antonescu, "Conducatorul Statului" in ianuarie 1944, hotaraste ramele legale ale unui fapt cu doi ani in urma implinit, cele aproape 16 hectare de teren au trecut de fapt in folosinta Subsecretariatului de Stat al Marinei inca din 1940 - 1941 pentru constructii necesare apararii Constantei, aici fiind amplasata una din bateriile de de coasta ("Elisabeta"). Asta se specifica intr-un raport publicat alaturat decretului de lege. Intr-un alt decret se specifica cele 8 hectare de teren pe care Statiunea zoologica le primeste in compensatie din mosia alaturata "Butarescu", in doua loturi separate dar alaturate,  Ministerul Apararii fiind cel care trebuie sa plateasca pretul acestei compensatii.

Monitorul Oficial al României, 26 ianuarie 1944

In vara aceasta am vizitat Statiunea biologica marina de la Agigea (care pentru studenti si cercetatori este deschisa tot timpul anului), cu vestitele dune marine, precum si o parte a complexului de constructii pentru apararea coastei, in mare parte subteran, care are inca vestigii care se pot vizita si dupa cum am aflat, intr-un proiect viitor, va fi deschis si publicului larg.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

61
Techirghiol
04.02.2023 08:37
Actual: 1° C
Viteza vantului: 4,49 m/s